Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

«ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ»

Κάπου το έχουμε ξανακούσει, κάπου το έχουμε ξαναδεί…

Εκατομμύρια σε μπάρες στο μετρό, εκατομμύρια στις κλούβες των ματ, σε φιέστες για παρελάσεις και σε στρατιωτικές βάσεις, εκατομμύρια στις τράπεζες και το χρέος. Ο Υπ. Παιδείας υπέγραψε δάνειο 180εκ. ευρώ και όλα αυτά τα λεφτά θα γίνουν επένδυση, θα πάνε σε ερευνητικά προγράμματα και σε γραφεία μεγαλοκαθηγητάδων. Για τις δικές μας τις ανάγκες, όμως, ούτε ένα ευρώ.

Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών τα βιώνουμε κάθε μέρα. Σωλήνες στη σχολή σπάνε και πλημμυρίζουν οι διάδρομοι. Όταν βρέχει τα ταβάνια στάζουν. Πληρώνουμε σίτιση, στέγαση και μεταφορές. Στα μεταπτυχιακά μπαίνουν δίδακτρα, εκπαιδευτικοί απολύονται και μειώνονται οι εισακτέοι στις σχολές γιατί μάλλον το «δημόσιο και δωρεάν» πανεπιστήμιο δεν μπόρεσε να αντέξει το οικονομικό τους βάρος. Στις εστίες οι σοβάδες πέφτουν και δεν υπάρχει θέρμανση. Την καθαριότητα των σχολών, αφού το πανεπιστήμιο δε δίνει λεφτά, την έχουν αναλάβει εργολαβίες που δίνουν στις εργαζόμενες μισθούς πείνας και με τις συμβάσεις να λήγουν και να προσλαμβάνονται άλλες με χειρότερους όρους.  Τα συγγράμματα αποτελούν πολυτέλεια. Οι φοιτητές/τριες στα ξενόγλωσσα τμήματα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα βιβλία τους κάθε εξάμηνο.

Μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

 Όταν η εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει μια καλή κερδοφόρα επένδυση για αυτούς, την ξεπουλάνε και την διαλύουν. Δεν τους νοιάζει. Εκείνοι νομοθετούν, εμείς τα ζούμε κάθε μέρα. Αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Κανονίζουν πόσα παιδιά θα περάσουν στις σχολές, κανονίζουν ποιοι θα πεταχτούν απ’ έξω. Μετράνε την παιδεία με τιμές ζημίας και κέρδους. Η Φιλοσοφική δεν μπορεί να δώσει πολύ κέρδος, δεν έχει έρευνα, δεν έχει πρακτικές σε επιχειρήσεις, δεν παράγει εργαζόμενους που χρειάζεται η αγορά εργασίας. Δε χρειάζονται εκπαιδευτικούς γιατί τα σχολεία κλείνουν και συγχωνεύονται. Άρα αφού δεν μας χρειάζονται μας υποβαθμίζουν όσο πάει.

Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται μαύρα, δεδομένα και απαράλλαχτα, πρέπει να καταλάβεις ότι υπάρχουν παραδείγματα πάλης, αγώνα και νίκης στο σήμερα. Στις 22/3 μαθητές μαζί με φοιτητικούς συλλόγους κινητοποιήθηκαν στο Υπ. Παιδείας διεκδικώντας μια σειρά αιτημάτων, όπως την επιστροφή των επαναληπτικών εξετάσεων και την μη διάσπαση των πτυχίων, την κατάργηση της μαθητείας στα ΕΠΑΛ, την κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των σχολείων. Και αυτή τη στιγμή, μετά από κινητοποιήσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις, μετά από συνελεύσεις και συντονιστικά μαθητών και φοιτητών το αίτημα της επιστροφής των επαναληπτικών πανελλαδικών διεκδικήθηκε και κερδήθηκε.


Δεν είναι δύσκολο λοιπόν ούτε κάτι ξένο. Στις επιθέσεις της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας πρέπει να απαντήσουμε και να εναντιωθούμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας μόνος του. Αν δεν το κάνουμε εμείς, όλοι μαζί, δεν θα το κάνει κανείς άλλος. Αν δεν πάρουμε θέση έχουμε ευθύνη για αυτά που πάνε να περάσουν. Μέσα από τη Γενική Συνέλευση, κόντρα στη λογική του ατομικισμού που προσπαθούν να εδραιώσουν, οφείλουμε να συζητήσουμε, να ενημερωθούμε, να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε και να αποφασίσουμε συλλογικά. Δε θα περιμένουμε να το κάνει κάποιος άλλος για μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: