Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Καλωσήρθες στο Φ.Π.Ψ.

                                                                                ''Οι φιλόσοφοι έχουν απλά ερμηνεύσει τον κόσμο με
                         διάφορους τρόπους.
 Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε.''
Karl Marx
                                                                                                                                                     
  
  Μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά με την στασιμότητα, την ρουτίνα, το άγχος, το πολύωρο διάβασμα και τις εξετάσεις, να είναι μια καθημερινότητα, αλλά και με τα συγχαρητήρια από ξεχασμένους συγγενείς για µια χρονιά «που άξιζε να θυσιαστεί» µόνο στο διάβασµα, γιατί εν πολλοίς «κρίνεται η υπόλοιπη ζωή µας, το µέλλον µας», πλέον ήρθες στη σχολή σου. Η Φιλοσοφική είναι εδώ για να συμβολίσει την μετάβαση από το ασφυκτικό πλαίσιο των σχολικών σου χρόνων στη μελλοντική σου εργασία, καλλιεργώντας σου τα απαραίτητα εφόδια για να γίνεις ο μελλοντικός εργαζόμενος που έχει ανάγκη το σύστημα. Από την άλλη σίγουρα, οι σπουδές σου σ’ αυτή τη σχολή είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για μόρφωση, αναθεώρηση και αμφισβήτηση, για μια αρχή ενός διαφορετικού τρόπου κοινωνικοποίησης και ζωής και αυτού που λέμε «φοιτητική ζωή».
  Όλ’ αυτά είναι πολύ όμορφα, αλλά οφείλουμε να σε υποψιάσουμε και να σε ενημερώσουμε πως η πραγματικότητα έχει πολλές περισσότερες πλευρές που δυστυχώς θα επηρεάσουν σύντομα την ιδέα σου για το Πανεπιστήμιο και θα συνειδήτοποιήσεις ότι τα προβλήματα της εκπαίδευσης, αλλά και του μέλλοντός μας που αντιμετωπίζουμε στην πλειοψηφία μας οι φοιτητές, στην ουσία συνδέονται άρρηκτα με τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και γενικά με όλα τα κοινωνικά ζητήματα.
  Γι' αυτό στο γενικότερο πλαίσιο της εντατικοποιήσης της σχολής μας -στην οποία διαλύεται κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν παιδείας, αλλά και με την εισβολή των συμφερόντων του κεφαλαίου χτίζεται ένα νέο Επιχειρημαιτκό Πανεπιστήμιο- δεν θα πετύχεις στους διαδρόμους  και τα αίθρια της σχολής φοιτητές να χαλαρώνουν με συζητήσεις και τον καφέ τους. Γιατί σε ένα τέτοιο μοντέλο φοίτησης κύριος στόχος του καθενός είναι να επιβιώσει και να ανελιχθεί προσωπικά. Η ουσιαστική αναζήτηση της γνώσης αλλά και η επαφή και με τους συμφοιτητές σου θα σου λένε ότι αποτελεί κάτι το επουσιώδες, μπροστά στην ανάγκη να μαζέψεις δεξιότητες, μπας και την παλέψεις στη ζούγκλα του εργασιακού μεσαίωνα.
  Όμως εμείς δεν χωράμε σε μια τέτοια πραγματικότητα. Η νοσηρότητα του μέλλοντος που μας προορίζουν δεν μας καταστέλλει, μας εξοργίζει. Παλεύουμε για να μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο της γνώσης μέσα από την φιλοσοφία, την ιστορία, την λογοτεχνία και την ψυχολογία. Θέλουμε την καρτεσιανή αμφιβολία να είναι εργαλείο μας απέναντι στην στείρα γνώση που μας προσφέρεται, να την απορρίπτουμε και τελικά να βρίσκουμε τη δύναμη να απορρίπτουμε και τελικά να εκφράζουμε την αμφισβήτηση αλλά και το αντιπρόταγμά μας. Θέλουμε να αντιλαμβανόμαστε το τρίπτυχο  Ελευθερία – Ισότητα – Αδελφότητα της Γαλλικής Επανάστασης, το Διαφωτισμό, το μαρξισμό ως όπλα μας απέναντι σε εκδηλώσεις μίσους όπως αυτές του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Ωραιόκαστρου.
  Ο χώρος της Φιλοσοφικής δεν είναι επομένως μια περίοδος 4 ετών, κατά την οποία πας από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο σκεπτόμενος ότι ίσως και να 'σαι τυχερός, Στην πραγματικότητα ουτοπικό είναι να πιστεύει κανείς ότι θα σωθεί μόνος του κι ας βυθίζεται στην ανεργία και στην εξαθλίωση η πλειοψηφία της κοινωνίας. Η επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου απέναντι στα εργασιακά μας δικαιώματα χτυπάει και όλους εμάς! Και είναι ανάγκη να παλέψουμε με όπλο μας την συλλογική δράση και το φοιτητικό μας σύλλογο για να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας για Μόρφωση – Εργασία - Ελευθερίες.

  Αυτός είναι ο δικός μας τρόπος για τη ζωή και τη δράση στο πανεπιστήμιο. Και σε καλούμε κι εσύ να περιπλανηθείς ανενόχλητος στα άβατα μονοπάτια της κοσμολογίας του Ηράκλειτου, να διακρίνεις φευγαλέα τις αθέατες όψεις της Πολιτείας του Πλάτωνα και να πάθεις ταχυκαρδία από υπερβολική δόση σασπένς στην ανάγνωση της ΙΑ ραψωδίας της Οδύσσειας. Παράλληλα όμως να αγωνιστείς μαζί με όλους του πληττόμενους φοιτητές και την νεολαία για ένα άλλο μέλλον απ’ το μέλλον της ανεργίας και του εργασιακού μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν, αλλά και για μια άλλη παιδεία, στην οποία η γνώση και η έρευνα δεν θα καλύπουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου, αλλά τις ανάγκες τις δικές μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: