Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Κάλεσμα για συγκρότηση πρωτοβουλίας αγώνα στη Φιλοσοφική

Βιώνουμε μια περίοδο όπου η επίθεση στις ζωές μας εντείνεται συνεχώς. Το τρίτο μνημόνιο χτυπάει όλες της πλευρές της ζωής της νεολαίας και του λαού, εντείνοντας την φτώχεια και πετώντας τα πιο πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας στο περιθώριο. Την πολιτική αυτή την βλέπουμε και μέσα στις σχόλες μας. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της εφαρμογής του 3ου μνημονίου και έχουμε ήδη καταλάβει τι σημαίνει αυτό για την εκπαίδευση. Πρόσφατα, μάλιστα,  παρατηρήσαμε στο κτίριο της σχολής μας ένα ενδιαφέρον περιστατικό. Καθώς έβρεχε, ο χώρος του κυλικείου γέμισε νερά! Αυτό δεν είναι τίποτα σε σχέση με όσα μας περιμένουν, καθώς μόνο τα τελευταία 5 χρόνια η χρηματοδότηση στο ΕΚΠΑ έχει πέσει κατά 80% και πλέον διαμορφώνεται στα 8μιση εκατομμύρια ευρώ, που φτάνουν οριακά για το ρεύμα και τον καθαρισμό του χώρου.

Η μείωση της χρηματοδότησης μόνο τυχαία δεν είναι. Το κενό που αφήνεται, τους δίνει την δυνατότητα, με πρόσχημα ότι τα πανεπιστήμια δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, να βάλουν από το παράθυρο τρόπους αυτοχρηματοδότησης. Τι σημαίνει αυτό?  Δίδακτρα ,επιχειρήσεις ,χορηγοί. Μόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για δίδακτρα καθώς και οι δηλώσεις διάφορων μεγαλοκαθηγητάδων για την ανάγκη να μπουν στις σχολές μας οι εταιρίες ώστε να ανθίσει η “καινοτομία” και η “επιχειρηματικότητα”.

 Πίσω απ' όλα αυτά κρύβεται κάτι  πολύ απλό: η προσπάθεια να διαλυθεί κάθε έννοια δημόσιας παιδείας, ώστε πάνω στα συντρίμμια της να χτίσει ένα άλλο πανεπιστήμιο ,ένα πανεπιστήμιο με φοιτητές ανταγωνιστικούς και πειθαρχημένους, με φοιτητές οι οποίοι θα κάνουν τσάμπα έρευνες για εταιρίες (ήδη γίνεται στο Πολυτεχνείο). Και, κυρίαρχα, ένα πανεπιστήμιο το οποίο δεν θα είναι για όλους .Η κυβέρνηση και  το σύστημα μάς λέει ότι αν δεν έχουμε λεφτά δεν θα μπορούμε να πάμε στο πανεπιστήμιο και ότι, ακόμα και αν περνάμε, δεν θα μπορούμε να το τελειώσουμε. (6 στους 10 σταματούν τις σπουδές τους ). Καταστρέφουν την σίτιση, την στέγαση και την μεριμνά συνολικά, εντατικοποιούν τους ρυθμούς σπουδών μας, παρέχουν μισή γνώση διασπώντας τα πτυχία και δυσκολεύοντας, ταυτόχρονα , την δυνατότητα να βρούμε δουλειά στην ήδη κλειστή για εμάς αγορά εργασίας (65% ανεργία στους νέους).

 Σε αυτή την κατάσταση  υπάρχει αδυναμία να απαντήσουμε συλλογικά.  Έτσι, ενώ έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για γενική συνέλευση προκειμένου ο σύλλογος μας να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις σχετικά με αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, όλες απέτυχαν .Η επίθεση που δεχόμαστε όμως συνεχίζει και εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να ανασυγκροτήσουμε τον σύλλογο μας σε μια κατεύθυνση αγωνιστική. Έχοντας αυτό ως στόχο καλούμε να φτιαχτεί άμεσα μια πρωτοβουλία αγώνα, η οποία δεν θα αντικαθιστά τον σύλλογο, άλλα, μέσα από τις δράσεις της, θα συμβάλλει στην ανατροφοδότηση του. Μια πρωτοβουλία αγώνα που στόχο έχει να οργανώσει όλους εμάς που πληττόμαστε σε αγωνιστική κατεύθυνση να δώσουμε το παρόν στην πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη με τους εργαζομένους που παλεύουν να μην παγιωθεί και εμπεδωθεί ο εργασιακός μεσαίωνας της ανεργίας και της επισφάλειας που θα έρθουμε να αντιμετωπίσουμε βγαίνοντας απο τις σχολές μας, αλλά και στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, δίνοντας της το αναγκαίο επίκαιρο πολιτικό στίγμα και συμβάλλοντας στον απο κοινού συντονισμό και συνδιοργάνωση της με τους άλλους συλλόγους και τους μαθητές. Και φυσικά να αναλάβει να τροφοδοτήσει τις συλλογικές διαδικασίες, και να αναλάβει η ίδια την προπαγάνδιση της επόμενης γενικής συνέλευσης, προσπαθώντας να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στην συλλογική πάλη και την συλλογική διεκδίκηση.


 Όσοι μας καταστρέφουν το μέλλον  συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους. Οι κυβερνήσεις , η ευρωπαϊκή ένωση και αφεντικά συνθλίβουν ενωμένοι τα δικαιώματα μας. Απέναντι σε αυτό πρέπει να χτίσουμε την δικιά μας ενότητα, την ενότητα όσων πλήττονται. Μια ενότητα που θα βάζει τα δικαιώματα μας πάνω από τα κέρδη τους. Μια ενότητα που θα πάει τον αγώνα μέχρι τέλος ώστε η νεολαία και οι εργαζόμενοι να μπορούν να αναπνεύσουν ελεύθερα χωρίς τα δεσμά της καταπίεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: