Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Κείμενο συμβολής Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΣΑΦ – ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ στην τμηματική συνέλευση Ιστορικού – Αρχαιολογικού.

Η κατάσταση της κοινωνικής εξαθλίωσης,της ανεργιας-υποαπασχόλησης και των απολύσεων, δίνει στην νεολαία την υποχρέωση να παλέψει ενάντια στην κυβέρνηση και την ΕΕ για ένα αξιοπρεπές μέλλον. Την ώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει με τραγελαφικό τρόπο την προεδρία της ΕΕ, ο αυταρχισμός και η βίαιη καταστολή εντείνονται ενάντια στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, που αντιστέκεται (απαγόρευση αντι-ΕΕ πορείας, συλλήψεις αγωνιστών, χτύπημα αντιφασιστικής πορείας) οι κινητοποιήσεις του προηγούμενο διαστήματος με κορυφαίο παράδειγμα την πολύμηνη ηρωική απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα ότι οι αγώνες δεν καταστέλλονται και ότι η φετινή χρονιά θα είναι μαχητική και όχι ομαλή, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.

Το πανεπιστήμιο στον καιρό της κρίσης
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε δυναμικά ξεκίνησε με τον πολύμηνο ηρωικό αγώνα των υπαλλήλων του πανεπιστημίου για το δικαίωμα όλων στη σταθερή και μόνιμη εργασία αλλά και ενάντια στη διάλυση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ήταν ένας αγώνας που έστησε ένα από τα πιο σημαντικά αναχώματα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και ανάγκασε την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις. Είναι, όμως, κι ένας αγώνας που δεν έχει τελειώσει. Χθες, μάλιστα, ανακοινώθηκαν οι λίστες των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων των διοικητικών, κάτι που ήταν αναμενόμενο, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές για 15.000 απολύσεις μέσα στο 2014.

Τα κενά αυτά, σε συνδυασμό με την ελάχιστη χρηματοδότηση ανοίγουν το δρόμο για την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου. Η είσοδος ιδιωτών και εταιρειών, τα δίδακτρα, οι διαγραφές φοιτητών καθώς ο «υπερπληθυσμός» τους δεν θα χωράει στις σχολές, είναι το πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν.

Σίτιση – Στέγαση – Φοιτητικές παροχές
Ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας!
1)      Συγγράμματα
Το βάρος του κόστους των σπουδών πέφτει στις «πλάτες» των φοιτητών και του δικού μας τμήματος. Στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια δίνονταν 2 και 3 συγγράμματα σε κάθε μάθημα που κρίνονταν απαραίτητα για την ύλη, σήμερα στο βωμό της κρίσης και της αποπληρωμής του χρέους, παίρνουμε ένα σύγγραμμα και αν. Σε μαθήματα, όπως η εισαγωγή στην Αρχαιολογία στο 1ο έτος, υποχρεωνόμαστε να αγοράζουμε και δεύτερο σύγγραμμα (ή φωτοτυπίες), που καλύπτει ολόκληρη την ύλη ή στην παγκόσμια ιστορία 1ου έτους εδώ και χρόνια ζητά η καθηγήτρια να αγοράσουμε έναν πανάκριβο άτλαντα! Ακόμα αναγκαζόμαστε να βγάζουμε πολλές φορές τη βδομάδα φωτοτυπίες τις οποίες πληρώνουμε απ’ τη τσέπη μας (προετοιμάζουν έτσι το έδαφος για την αντικατάσταση των συγγραμμάτων από ηλεκτρονικά, όπως ορίζει ο Νόμος Διαμαντοπούλου!). Δεν έχουμε να πληρώσουμε τις σπουδές μας και δεν θα το κάνουμε!
Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε; Μέσα από το σύλλογό μας και ενιαία με όλα τα τμήματα της Σχολής, να διεκδικήσουμε τα συγγράμματά μας και δωρεάν φωτοτυπίες. Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν πέρσι στο Πολυτεχνείο όπου έγινε κατάληψη στο Τυπογραφείο και οι φοιτητές τύπωσαν συγγράμματα δωρεάν για όλους!

 2) Σίτιση
Για τη σίτιση, όπως όλοι γνωρίζουμε, εδώ και χρόνια η λέσχη σίτισης του ΕΚΠΑ στη Φιλοσοφική έχει περάσει σε χέρια ιδιωτών και δεν τη διαχειρίζεται το ΕΚΠΑ ή το Κράτος. Ειδικά, τα τελευταία 2 χρόνια, τα έσοδα για τον εργολάβο ξεπερνούν το 1.000.000€ το χρόνο – και αυτά μόνο από τους χρήστες της κάρτας δωρεάν σίτισης, ανεξαρτήτως των 4€ που μαζεύονται από κάθε φοιτητή που δεν έχει κάρτα. Επομένως, αν το ίδρυμα και το κράτος αντί να δίνουν εκατομμύρια στον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται τη λέσχη, έδιναν τα ίδια λεφτά για τη λειτουργία της λέσχης (πρώτες ύλες, εξοπλισμό και αξιοπρεπείς μισθούς εργαζομένων) χωρίς να υπάρχει η λογική του κέρδους ενός επιχειρηματία, τότε όλοι οι φοιτητές του ΕΚΠΑ θα μπορούσαμε να τρώμε στη λέσχη δωρεάν. Η ΕΕ βάζει πάλι το χεράκι της, αφού με δική της οδηγία πρέπει τα ιδρύματα να παίρνουν εργολαβίες σε λειτουργίες όπως μέρμνα και καθαρισμός.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Να φύγει η εργολαβία και να πάρει το ίδρυμα το εστιατόριο, προσλαμβάνοντας τους ίδιους εργαζόμενους, με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Όλοι οι φοιτητές να τρώνε δωρεάν! Σαν πρώτο βήμα καλούμε το φοιτητικό σύλλογο Φιλοσοφικής μέσα από τη Γενική του Συνέλευση να βγάλει κάρτες σίτισης για όλους τους φοιτητές της σχολής!
  3)Στέγαση
Αντίστοιχα σημαντικό είναι και το θέμα της στέγασης καθώς φοιτητές από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα πλέον δεν έχουν ούτε καν το δικαίωμα υποβολής αίτησης εισδοχής σε κάποια εστία, όπως γινόταν παλαιότερα. Μάλιστα   το νέο καθεστώς λειτουργίας, όχι μόνο δεν θα διευκολύνει τους φοιτητές να σπουδάσουν, αλλά θα αποτελεί ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις εντός και εκτός των πανεπιστημιακών τειχών και θα λειτουργεί εναρμονισμένα με την ιδιωτικοποίηση και την εντατικοποίηση των σπουδών μας συνολικότερα και ότι αυτό συνεπάγεται (βλ. νοίκια).
Τι μπορούμε να κάνουμε; Επειδή και στο δικό μας τμήμα υπάρχουν πολλοί φοιτητές που έχουν ανάγκη να μείνουν σε εστίες για να μπορούν να σπουδάσουν, όμως δεν τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, προτείνουμε τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα συγκεντρώσει αυτούς τους συμφοιτητές μας, παρόμοια χαρτογράφηση πρέπει να γίνει και στους συμφοιτητές μας των υπόλοιπων τμημάτων, ώστε να διεκδικήσουμε στέγαση για όσους έχουν ανάγκη. Απαιτούμε σύσταση ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης για όλες τις εστίες ανεξάρτητα από τα πανεπιστήμια, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και που θα εξασφαλίζει εστία για όλους τους φοιτητές που το έχουν πραγματικά ανάγκη σύμφωνα με κοινωνικά – οικονομικά και όχι ανταποδοτικά κριτήρια
Πρόοδοι-Εξεταστικές
Σημαντικό θέμα που έχει ανακύψει μετά την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου είναι το ζήτημα της διάρθρωσης των εξαμήνων και των εξεταστικών περιόδων. Το ζήτημα που τέθηκε με εκβιαστικό τρόπο από το υπουργείο («αποφασίζομεν και διατάσσομεν 13 εβδομάδες μαθημάτων), έχει οδηγήσει σε απάνθρωπους ρυθμούς σπουδών για τους φοιτητές και οι συμπιεσμένες εξεταστικές 2 εβδομάδων που προβλέπεται να γίνουν τον Απρίλη και τον Ιούλη, δημιουργούν σωρεία προβλημάτων. Αφενός αυτό το μέτρο δεν πληροί κανένα απολύτως ακαδημαϊκό κριτήριο αλλά, αντιθέτως, θεωρεί τη γνώση ως ζήτημα ποσότητας, ως απλό άθροισμα πληροφοριών και ωρών διδασκαλίας και όχι ως ζήτημα ποιότητας, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει το τι μαθαίνουμε, πώς το μαθαίνουμε και αν εν τέλει μας προσφέρει συνολική εποπτεία στο γνωστικό μας αντικείμενο, αφετέρου οι φοιτητές οδηγούνται σε μια εξοντωτική καθημερινότητα που θα πρέπει να δίνουν μαθήματα μέρα παρά μέρα και με την έκπληξη – ανακάλυψη της Κοσμητείας ενός «εναλλακτικού» τρόπου εξέτασης, του θεσμύ των υποχρεωτικών προόδων, που σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα

Προκειμένου να λυθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, αφενός θα πρέπει να διεκδικήσουμε να περικοπούν οι εβδομάδες των μαθημάτων (κατά 1 ή 2) και να προστεθούν αντίστοιχα στις εβδομάδες εξεταστικής. Έτσι, θα έχουμε ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών,ενώ οι προόδοι θα πρέπει να είναι προαιρετικοί-απαλλακτικοι.

Οργανισμός - Εσωτερικοί Κανονισμοί
Τη σαρωτική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση έρχονται να συμπληρώσουν ο πρότυπος οργανισμός στα πανεπιστήμια,που αποτελεί την τελική εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, ενός νόμου όμως που καταδικάστηκε από το φοιτητικό κίνημα με 300 καταλήψεις σχολών πανελλαδικά. Οι βασικές αιχμές των εσωτερικών κανονισμών που θα αποτελέσουν βασικό κρίκο για την ολοκληρωτική εμπέδωση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φοιτητική καθημερινότητα και το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου είναι: η εισαγωγή διδάκτρων, η διαγραφή φοιτητών (θεσπίζεται όριο εξετάσεων ανά μάθημα 6 φορές και μετά ο φοιτητής διαγράφεται από πειθαρχικό συμβούλιο), η διάσπαση των σπουδών σε δύο και τρεις κύκλους, την διάσπαση προγραμμάτων σπουδών και των πτυχίων με την εισαγωγή διαφορετικών πιστωτικών μονάδων για κάθε μάθημα κι άρα τη διάσπαση των ενιαίων επαγγελματικών δικαιωμάτων, οι αλυσίδες μαθημάτων, η εισαγωγή ιδιωτικοικονομικών κριτηρίων στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζονται spin-off εταιρείες ως μέσα χρηματοδότησης αλλά και ιδρύεται Οικονομικό Συμβούλιο σε κάθε ίδρυμα με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας τους για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών που θα προκύψουν από την κρατική υποχρηματοδότηση. Είναι φανερό ότι το Πανεπιστήμιο από την επόμενη μέρα κιόλας εφαρμογής αυτών των κανονισμών θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Ένα πανεπιστήμιο ακόμα πιο σκληρά συνδεδεμένο με τις ανάγκες της αγοράς, πιο εντατικοποιημένο, με παροξυμμένους ταξικούς φραγμούς και με φοιτητές-μελλοντικούς εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων που θα τους σπρώχνει στο κυνήγι πιστωτικών μονάδων για τον ατομικό φάκελο προσόντων, για ένα μέλλον ανεργίας-ελαστικής εργασίας .

Εργασιακή προοπτική
Το τι μας ετοιμάζουν για το μέλλον, λίγο έως πολύ τα ξέρουμε… Προσλήψεις στο δημόσιο, δεν γίνονται (πέρσι έγιναν μόλις 5), οι μισθοί στα φροντιστήρια είναι μισθοί πείνας (4 ευρώ την ώρα)…. Αυτό που μας ετοιμάζουν είναι οι συμβάσεις έργου, δηλαδή συμφωνίες με τους εργοδότες για να εργαστείς για κάποιους συγκεκριμένους μήνες και μετά στην ανεργία περιμένοντας κάποια νέα σύμβαση και η εποχιακή εργασία-ανεργία στον χρόνια υποχρηματοδοτούμενο κλάδο των αρχαιολόγων. Και όλα αυτά αν καταφέρουμε να πάρουμε την παιδαγωγική επάρκεια για να διδάξουμε, σε μια σχολή όπου στο πρόγραμμα σπουδών τα απαραίτητα μαθήματα για την επάρκεια δεν βρίσκονται στον υποχρεωτικό κορμό μαθημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ :
-          Δημιουργία επιτροπής για τα συγγράμματα που δεν μας δίνονται! Συγκεντρώνουμε ποια συγγράμματα χρειαζόμαστε και μαζί με το φ.σ. Φιλοσοφικής πάμε να  τα πάρουμε με μαχητικό τρόπο (π.χ. Κατάληψη τυπογραφείου/ διαμαρτυρία στην κοσμητεία).
-          Διαμαρτυρία στην κοσμητεία σχετικά με το ζήτημα των προόδων και της εξεταστικής. Διεκδικούμε να γίνουν οι πρόοδοι προαιρετικά και να εξασφαλιστεί εξεταστική 4 εβδομάδων με περικοπή των εβδομάδων διαλέξεων κατά 1 ή 2.
-          Δημιουργία επιτροπής για τη στέγαση ! Συγκεντρώνουμε όσους φοιτητές έχουν ανάγκη από φοιτητικές εστίες
-          Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές ! Να φύγει ο εργολάβος από τη σίτιση,  απ’ την καθαριότητα, απ’ το κυλικείο. Να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι απ’ το πανεπιστήμιο με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Να τυπωθούν κάρτες σίτισης για όλους απ’ το φ.σ. Φιλοσοφικής
-          Να μην απολυθεί κανένας διοικητικός !
-          Εκδήλωση για την εργασιακή μας προοπτική με σωματεία εργαζομένων
-          Μπλοκάρουμε τον οργανισμό και τους εσωτερικούς κανονισμούς, όπου πάνε να εμφανιστούν

-           Καλούμε όλα τα υπόλοιπα τμήματα της φιλοσοφικής να κάνουν τμηματικές συνελεύσεις και να λειτουργήσουν προωθητικά για γενική συνέλευση του συλλόγου Φιλοσοφικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: