Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της ΕΑΑΚ για την απεργία των καθηγητών και τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ



Δεν έχει τέλος η επίθεση του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Παρά τις χάλκινες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για «ανάκαμψη»,  το περιβόητο «success story» της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της Τρόικας στην πραγματικότητα σημαίνει ανεργία και εργασιακή περιπλάνηση, φτώχεια και εξαθλίωση για τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. Τελευταία θύματα είναι οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά την προδοτική στάση των συνδικαλιστικών παρατάξεων των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-Συνεργασία) στο ξεπούλημα του αγώνα που επιχείρησαν να δώσουν οι καθηγητές το Μάιο, καλούνται τώρα να σκύψουν το κεφάλι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης που προβλέπει 12.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη και επιπλέον 12.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013. Η δικομματική κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της κατασκευής  πλεοναζόντων εκπαιδευτικών μέσα από την αύξηση του ωραρίου, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, το κλείσιμο – συγχώνευση σχολείων, την κατάργηση τεχνικών ειδικοτήτων και τις μετακινήσεις μαθητών σε άλλο σχολείο λόγω κατάργησης τμημάτων κατευθύνσεων. Βασικό της όπλο είναι η «αξιολόγηση» η οποία προβάλλεται ως δήθεν μέτρο εξυγίανσης και βελτίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης ενώ στην πραγματικότητα είναι εργαλείο διαμόρφωσης των νέων καταλόγων μετακινήσεων – διαθεσιμοτήτων – κινητικότητας και τελικά απολύσεων. Κυβέρνηση και Τρόικα, με βασικό τους σύμμαχο την ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν το «Νέο Σχολείο» της εποχής της κρίσης και των μνημονίων, ενεργοποιούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και προσπαθούν να στρέψουν την κοινωνία εναντίον του δίκαιου αγώνα των καθηγητών.

Οι καθηγητές όμως δεν σκύβουν το κεφάλι! Ήδη έχουν συγκληθεί παντού τοπικές συνελεύσεις καθηγητών για τις  4 και 5 Σεπτέμβρη με πρόταση για 5ήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες για την αρχή της σχολικής χρονιάς από τις «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις». Όπως διευκρινίζουν οι «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις», ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία  και για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο είναι αγώνας ενάντια στη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, ενάντια στις απολύσεις και τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο»· αγώνας που απαιτεί συστράτευση της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, του μαθητικού, του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος.

Δυναμική, όμως, είναι και η αντίδραση των εργαζομένων με συμβάσεις ΙΔΑΧ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στις 1500 απολύσεις που ανήγγειλε η κυβέρνηση απάντησαν με άμεσες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Οι απολύσεις των εργαζομένων με συμβάσεις ΙΔΑΧ, οι οποίοι καλύπτουν πολύ σημαντικά πόστα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η υπολειτουργία πολλών σχολών και τμημάτων είναι δεδομένη, ενώ σχεδόν βέβαιο είναι και το επ’ αόριστον «λουκέτο» σε πολλά Ιδρύματα λόγω αδυναμίας λειτουργίας. Αναμενώμενη είναι η υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών και η χειροτέρευση της φοιτητικής καθημερινότητας, με το κόστος να πέφτει στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Όλα αυτά είναι επακόλουθα  της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των εκάστοτε συμμάχων τους (ΛΑΟΣ-XA-ΗΜΑΡ), που ψήφισαν και εφαρμόζουν τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και το «Σχέδιο Αθηνά» που φέρνουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στην καταστροφή, οδηγούν τους εργαζόμενους σ’ αυτά σε απολύσεις και κατακρεούργηση μισθών και χειροτερεύουν τους όρους σπουδών για τους φοιτητές.

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των εργαζόμενων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Είναι επιτακτική η ανάγκη οικοδόμησης ενός αγωνιστικού μετώπου όλων των χώρων της εκπαίδευσης, για να βάλουμε από κοινού ένα φρένο στην αντιλαϊκή και της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.


ΕΑΑΚ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: