Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

«ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ»


  Η αλήθεια είναι ότι ανησυχήσαμε… Τον τελευταίο καιρό έχουν έρθει τα πάνω-κάτω σε ΑΕΙ – ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, αλλά και στην ίδια τη Φιλοσοφική με το «Σχέδιο Αθηνά», όμως η ΔΑΠ έχει χαθεί. Μέσα στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ήταν και τμήματα της σχολής μας, συγκεκριμένα οι ξενόγλωσσες φιλολογίες και το πρόγραμμα ψυχολογίας. Οι φοιτητές της φιλοσοφικής αντιδράσαμε αστραπιαία διοργανώνοντας μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, για να παλέψουμε ενάντια στο «Σχέδιο» σε συντονισμό με άλλες σχολές, όμως πουθενά η ΔΑΠ. Κάναμε τμηματικές συνελεύσεις, προωθητικές για τις γενικές συνελεύσεις, μα ούτε εκεί η ΔΑΠ. Αποφασίσαμε καταλήψεις, πάλι έλειπε η ΔΑΠ. Πλημμυρίσαμε τους δρόμους με δεκάδες συλλαλητήρια και πορείες, που αποκορύφωμα είχαν την τεράστια πανελλαδική πορεία των φοιτητικών συλλόγων την προηγούμενη Πέμπτη 14/3 και το πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, όμως ούτε εκεί ήταν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
  Χθες όμως, έστω μέσω ίντερνετ, πληροφορηθήκαμε ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν πήρε «σύνταξη» από την πολιτική της δραστηριότητα στο πανεπιστήμιο, απλά είχε πάει «διακοπές»… Μετά από ένα μήνα αγωνιστικής κινητοποίησης των φοιτητών της φιλοσοφικής, με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου μας, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 19/3.
  Είναι σαφές ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι λογικό να μην εμφανίζεται στις μαχητικές κινητοποιήσεις και τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών, μιας και είναι η φοιτητική παράταξη που σε όλη την Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ του σχεδίου «Αθηνά». Και έτσι ως ο επίδοξος εφαρμοστής του σχεδίου «Αθηνά» μέσα στις σχολές έρχεται τώρα να καταγγείλει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και να επιβάλλει τη «νομιμότητα».
  Για να τεκμηριώσει την καταγγελία της, μας «υπενθυμίζει» ότι «ήμασταν οι πρώτοι που αντιδράσαμε και αντισταθήκαμε στο προτεινόμενο σχέδιο Αθηνά» αποδεικνύοντας ότι η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, έχει αφομοιώσει πλήρως την κυβερνητική μεθοδολογία όπου «όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με εμάς τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Η επιχειρηματολογία της «1ης δύναμης της σχολής», ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας, όταν καταγγέλλει ότι η Γενική Συνέλευση της Τρίτης δεν είχε καλεστεί με «απόφαση του Συλλόγου», ενώ υπήρχε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 12/3, του ανώτερου αποφασιστικού οργάνου του συλλόγου!
  Όμως η όλη επιθεση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν έγινε τυχαία τώρα. Έχει διπλό στόχο: Αφενός να καθησυχάσουν τους αγωνιζόμενους φοιτητές ότι το σχέδιο Αθηνά αποτελεί παρελθόν για τη Φιλοσοφική, αφού «το Υπουργείο διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, που να πλήττει την σύσταση της Σχολής μας» και αφετέρου να καρπωθούν αυτοί τους όποιους τριγμούς έχουμε προκαλέσει στο υπουργείο και την κυβέρνηση, όλοι οι φοιτητές που αγωνιζόμαστε τόσο καιρό ενάντια στα σχέδιά τους.
  Αλλά εμείς δεν θα παίξουμε στο στημένο παιχνίδι τους! Ο αγώνας στη Φιλοσοφική όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά αντίθετα μόλις άρχισε! Η Φιλοσοφική δεν εξαιρείται από το σχέδιο «Αθηνά» και την υποβάθμιση, ακόμα και αν τελικά δεν συγχωνευτούν οι σχολές της, αφού η υποβάθμιση της σχολής θα έρθει «από την πίσω πόρτα», με την μείωση των εισακτέων, με τις απολύσεις καθηγητών και εργαζομένων και με την κατακόρυφη μείωση της  χρηματοδότησης. Στη Φιλοσοφική δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε σε συντονισμό με άλλες πληττόμενες σχολές, μέχρι τη συνολική ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά», των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και των αντιδραστικών πολιτικών συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, τις οποίες εκπροσωπεί η ΔΑΠ στα πανεπιστήμια.
  Όμως και τους τριγμούς που έχουμε προκαλέσει στο υπουργείο μέσα από τους δυναμικούς μας αγώνες δεν τους χαρίζουμε σε καμία ΔΑΠ, που ισχυρίζεται ότι «η θετική έκβαση ήταν αποτέλεσμα ενός γόνιμου διαλόγου, που πραγματοποιήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, απ’ το Υπουργείο, με το σύνολο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας». Το υπουργείο και η συγκυβέρνηση δεν φοβήθηκαν κανέναν αρχι-ΔΑΠιτη που κρυμμένος από κάθε συλλογική διαδικασία, τους παρακάλεσε από το κινητό και το facebook να μην συγχωνεύσουν τη σχολή του για να μη χάσει ψήφους. Τρόμαξαν από το μαζικό φοιτητικό κίνημα, που με συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις βγήκε στο προσκήνιο και δημιούργησε προϋποθέσεις ώστε οι αντιδράσεις να πάρουν συνολικότερο χαρακτήρα φοιτητικής και ευρύτερης κοινωνικής ανυπακοής! Το φοιτητικό κίνημα έκανε σαφές ότι εμείς «δεν θα γίνουμε η γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης», αλλά θα παλέψουμε μέχρι την ανατροπή τους! Και αυτό είναι που φοβούνται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: