Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Για τη συγκρότηση συμβουλίων διοίκησης στο ΕΚΠΑ (γύρος 1ος)


ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ-ΑΝΑΒΟΛΗ  ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
ΌΛΟΙ/ΕΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 7 ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/10 ΣΤΙΣ 8πμ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Εχθές Δευτέρα 22/10 εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο επέβαλαν με την μαχητική παρουσία τους την αναβολή των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Μαζί τους και πολλοί από τους καθηγητές της φιλοσοφικής που με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης απεργούσαν και συμμετείχαν στο μπλοκάρισμα της διαδικασίας. Αυτό όμως δεν αποτελεί παρά την πρώτη φάση του δράματος, αφού η παραπαίουσα τρικομματική κυβέρνηση μαζί με το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν τον επαίσχυντο νόμο για την εκπαίδευση με κάθε τρόπο. Σύμμαχους σε αυτή την προσπάθεια έχουν κάποιους καθηγητές, που σε αντίθεση με την αντίθεση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας, βάζουν πλάτη για το ξεπούλημα του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Αυτοί λοιπόν στελεχώνουν τις εφορευτικές επιτροπές και κατεβαίνουν υποψήφιοι για το συμβούλιο που θα διοικεί ολόκληρο το ίδρυμα με επικεφαλής κάποιον μάνατζερ, στέλεχος επιχείρησης κλπ! Οι επαναληπτικές εκλογές έχουν εξαρχής οριστεί για αύριο Τετάρτη 24/10 και, αφού μπλοκαριστούν και αυτές, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επιστολική ψήφο, μια διαδικασία διάτρητη, με μηδαμινή νομιμοποίηση και καμία δυνατότητα ελέγχου.

Έτσι λοιπόν, έχει μπει στον αυτόματο η διαδικασία που αποτελεί προπύργιο της εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου στο Πανεπιστήμιο (νόμος που έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας) . Προπύργιο, δηλαδή, των αλλαγών που ήδη βλέπουμε να συμβαίνουν και πλήττουν τους περισσότερους από εμάς, με πρώτη και καλύτερη την περικοπή των  φοιτητικών παροχών. Μας ζητάνε δηλαδή να αποχαιρετίσουμε οριστικά τα δωρεάν βιβλία, το δικαίωμα για σίτιση και στέγαση ενώ αυτοί διαλύουν ότι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Μαζί με αυτά ανοίγει ο δρόμος για την κατάτμηση των πτυχίων και την ακόμα μεγαλύτερη αποσπασματικότητα των γνωστικών αντικειμένων που οδηγούν στην κατάργηση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων που μας έχουν απομείνει. Ανοίγει ο δρόμος για τη σταδιακή εισαγωγή διδάκτρων που θα πετάξει ακόμα περισσότερους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τέλος, ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την μετατροπή της εκπαίδευσης σε πεδίο κερδοφορίας για επιχειρήσεις και επενδυτές.

Όλα αυτά καταλήγουν φυσικά, και πάλι, σε εμάς! Τη γενιά που καλείται να πληρώσει την κρίση και τις πολιτικές της λιτότητας με τους χειρότερους όρους. Που μέσα στην ημιμάθεια και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων πρέπει να ανταπεξέλθει στη φτώχεια, την ανεργία και το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Γιατί οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις κατευθύνσεις της και η τρόικα, φτιάχνουν τώρα ένα νέο μοντέλο εκμετάλλευσης που για τη γενιά μας θα είναι παγιωμένο καθεστώς αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα. Η πάλη για την ανατροπή όλων των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για την ανατροπή των νέων μέτρων, μαζί με την εργαζόμενη νεολαία και όλη την κοινωνία. Είναι, τελικά, ένας ο αγώνας για ανατροπή των κυβερνήσεων, των πολιτικών και όλων των μηχανισμών εκμετάλλευσης και είναι αγώνας συλλογικός, αμεσοδημοκρατικός και διαρκείας.

Ή ΘΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
 Ή ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: