Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ Α.Ε. ...



       Επιτέλους μπήκες και εσύ στην σχολή που ήθελες, ή που σου είπαν ότι ήθελες ή τέλος πάντων εκεί που σε βγάλαν τα μόρια που έβγαλες... όπως και να χει.

Επιτέλους τέλος η τρίτη λυκείου! Μια χρονιά γεμάτη άγχος, διάβασμα, φροντιστήρια, λεφτά, καταπίεση, νεύρα, τρέξιμο, τόνους νεσκαφέ, εκνευριστικά τηλεφωνήματα και ερωτήσεις από ξεχασμένους συγγενείς, συγχαρητήρια και φιλιά στα μάγουλα για μια χρονιά “που άξιζε να θυσιαστεί μόνο στο διάβασμα, γιατί εν πολλοίς κρίνεται η υπόλοιπη ζωή μας, το μέλλον μας”.

            Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν πίστεψες πραγματικά (και καλά έκανες κατά την γνώμη μας) πως μια εξέταση όπως οι πανελλήνιες (εξέταση της παπαγαλικής ικανότητας και της ιδιότητας να λες αυτά που θέλουν) μπορεί να κρίνει το μέλλον σου, αυτό θα ήταν υποτίμηση του εαυτού σου και του μέλλοντος σου. Η αλήθεια είναι πως για την ώρα το μέλλον το δικό σου, το δικό μας, όλων, το κρίνουν άλλοι. Και κρίνουν πως πρέπει να διαιωνίσουν με νύχια και με δόντια μια κατάσταση που κάνει μια μερίδα ανθρώπων (πολιτικοί, βιομήχανοι,τραπεζίτες, εφοπλιστές κτλ) πλουσιότερη, σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

            Αυτό το μέλλον, που ήδη γευόμαστε από την συνεχή εξαθλίωση που φέρνουν τα μέτρα της κυβέρνησης και των συμμάχων της, δεν το θέλουμε και μπορούμε να το ανατρέψουμε!
           
Δεν πάει άλλο, πάει μόνο αλλιώς!
           
Αλλιώς πήγαν και οι φετινές εγγραφές πρωτοετών, οι δικές σου. Ήταν οι πρώτες στα χρονικά της λειτουργίας του πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκαν σε κατειλλημένη σχολή. Γιατί?



            Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την άτυπη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ψήφισαν πραξικοπηματικά το κατακαλόκαιρο ένα νόμο που φέρνει τα πάνω κάτω σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και της εργασιακής μας προοπτικής, ένα νόμο που εν ολίγοις
·         Καταργεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
·         Εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου.
·         Βάζει managers στην διοίκηση του πανεπιστημίου.
·         Καταργεί το άσυλο και τις δημοκρατικές μας διαδικασίες.
·         Διαλύει τα ενιαία πτυχία – γνωστικά αντικείμενα, καταργώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα.
·         Εξαφανίζει από τις ανθρωπιστικές σπουδές -όπως εδώ στην Φιλοσοφικη- κάθε περιεχόμενο απλευθερωτικής παιδείας και κριτικής σκέψης, κατακερματίζοντας την γνώση και υποτάσσοντας την στις ανάγκες της αγοράς.
·         Αυταρχικοποιεί το πλαίσιο λειτουργίας του πανεπιστημίου -με διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια, υποχρεωτικές παρουσίες στα μαθήματα και διαγραφή όταν κάποιος κόβεται τρεις φορές σε ένα μάθημα.
·         Προετοιμάζει ουσιαστικά τον νέο εργαζόμενο , έναν εργαζόμενο ευέλικτο και έρμαιο στα χέρια των εργοδοτών, έναν εργαζόμενο χωρίς δικαιώματα, υπάκουο, πειθήνιο.

Όλα αυτά γιατί προσπαθούν να σώσουν ένα σύστημα που βυθίζεται στην κρίση του, προσπαθόντας να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας. Γιατί μπορεί το 30% του προϋπολογισμού να διατίθεται για την αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους (ένα χρέος που δεν είναι του λαού αλλά αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών για να σώσουν τις τράπεζες), αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει το 2,5% για την παιδεία!

            Ενάντια λοιπόν στον νόμο έκτρωμα, ενάντια στα μέτρα που συνεχώς υποβαθμίζουν τις ζωές μας, ενάντια στο μέλλον που μας έχουν σχεδιάσει στέκεται εδώ και πέντε εβδομάδες το Φοιτητικό Κίνημα.

Γι’ αυτό και άργησες και πρακτικά να ξεκινήσεις την νέα χρονιά γιατί το Φοιτητικό Κίνημα είχε επιλέξει ως μορφή πάλης την κατάληψη τις προηγούμενες τέσσερις βδομάδες. Πολλοί αναρωτιούνται και δυσπιστούν αν τελικά με τον αγώνα μπορεί να αλλάξει κάτι…

Τι πετύχαμε λοιπόν μέχρι τώρα;
Πολλοί αναρωτιούνται αν αυτές οι 5 εβδομάδες πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, πέντε εβδομάδες καταλήψεων, πορειών κλπ κατάφεραν κάτι ή απλά, όπως θέλουν να μας πείσουν, όλα αυτά ήταν χάσιμο χρόνου, καθυστέρηση των σπουδών μας κλπ. Κόντρα σε όλους αυτούς που θέλουν να μας δουν υποταγμένους, που μας λένε πως οι αγώνες μας δεν πετυχαίνουν τίποτα, η πραγματικότητα έρχεται να τους διαψεύσει. Το φοιτητικό κίνημα έχει πετύχει ήδη τα πρώτα ρήγματα στο αντίπαλο στρατόπεδο. Είναι η πίεση του φοιτητικού κινήματος και των καταλήψεων που έχουν οδηγήσει σε ένα πρώτο μπλοκάρισμα εφαρμογής του νέου νόμου. Είναι η πίεση του φοιτητικού κινήματος και των καταλήψεων που οδήγησε 15 από τους 19 πρυτάνεις να αρνηθούν να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη εφαρμογής του, ενώ πριν από δυο μήνες καλούσαν για “ανοιχτά πανεπιστήμια”, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.
Είναι ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος που έδωσε παράδειγμα ανυπακοής απέναντι στην κυβέρνηση και τους συμμάχους. Βγήκε μαζικά στους δρόμους παίρνοντας μαζί του μαθητές, καθηγητές, μέλη ΔΕΠ (καθηγητές και ερευνητικό προσωπικό) αλλά και τους συμβασιούχους και το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων (οι σύλλογοι των οποίων πήραν αποφάσεις ενάντια σε οποιαδήποτε εφαρμογή του νόμου). Όλοι αυτοί πλήττονται τόσο από το ίδιο το νομοσχέδιο όσο και από την πολιτική της κυβέρνησης σε εκπαίδευση και εργασία. Το φοιτητικό κίνημα, έχοντας στην προμετωπίδα του το αίτημα για ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής της, κάλεσε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους εργαζόμενους και αποτελεί ενεργό κομμάτι του χείμαρρου που θα ανατρέψει την επίθεση που δέχεται η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ!
           
       Ήρθε η ώρα η νεολαία να βγει ξανά στο προσκήνιο, να συμπαρασύρει και όλη την κοινωνία που πλήττεται και μαζί με τους εργαζόμενους να δώσουμε την μάχη της γενιάς μας, την μάχη για την ανατροπή της επίθεσης ΠΑΣΟΚ- ΕΕ- ΔΝΤ.
           
            Η μάχη αυτή θέλει θυσίες, θέλει κόπο, θέλει προσπάθεια όμως είμαστε σίγουροι πως θέλει λιγότερες θυσίες απ’ αυτές που μας ζητάει η αστική τάξη οι κυβερνήσεις της για να βγούμε από την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, και  σίγουρα αυτή η μάχη μας υπόσχεται πολλά περισσότερα πράγματα από την εξαθλίωση που ήδη μας προσφέρουν.

            Οι εγγραφές του 2011, ήταν και εγγραφές σε ένα άλλο πανεπιστήμιο, στο πανεπιστήμιο του αγώνα, και τώρα πια είναι ξεκάθαρο πως μόνο οι εξετάσεις σε αυτό το παενπιστήμιο μπορούν να μας υποσχεθούν ένα καλύτερο μέλλον. Πρώτο μάθημα η 48ωρη πανεργατική απεργία που πρέπει να μας βρει όλους στο δρόμο!


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 48ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Όλοι-ες την Τετάρτη 19/10  στη διαδήλωση με συγκέντρωση στο Μουσείο στις 10:30 με το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων
Όλοι-ες την Πέμπτη 20/10 στην περικύκλωση-αποκλεισμό της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: