Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Όλοι/ες στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας την ΤΕΤΑΡΤΗ 7/9 στις 12 στην Aula!


Η κυβέρνηση γνωρίζοντας πως οι μέρες που τις απομένουν δεν είναι πολλές, έχοντας έρθει σε σύγκρουση με το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, συνεχίζει ασταμάτητα την επίθεση στα δικαιώματα νεολαίας και εργαζομένων. Μέτα το μεσοπρόθεσμο, τον <<εξορθολογισμό>> του δημοσίου τομέα (δηλαδή απολύσεις και περικοπές μισθών) την νέα αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κ.α τωρα, ηρθε η σειρα της πανεπιστημιακης εκπαίδευσης ''να εξιγχρονιστει και να γινει ανταγωνιστική και εξωστρεφης''. Έχοντας αυτές τις πολύ αγνές προθέσεις η κυβέρνηση του μνημονίου μαζί με ΝΔ, ΛΑΟΣ και Ντόρα ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι με τις σχόλες κλειστές το νέο νόμο πλαίσιο.
Το γεγονός αυτό δεν μας κάνει εντύπωση, καθώς έναν τέτοιο νόμο που καταστρέφει ολοκληρωτικά την δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση μόνο τότε θα μπορούσε να περάσει αφου δεν έχει καταφερει να βρει έστω και λίγους συμμάχους μέσα στα πανεπιστήμια (εκτός απ΄τους μεγαλοκαθηγητες της ΠΟΣΔΕΠ). Οι κατευθύνσεις τις ΕΕ και η ανάγκη του κεφαλαίου για επιχειρηματικοποιηση τις εκπαίδευσης, της έρευνας και της γνώσης, επέβαλαν ένα νόμο πλαίσιο που αποτελεί τομή για την λειτουργία του πανεπιστημίου.
 Οι κύριοι άξονες που συγκροτούν τη φυσιογνωμία του νέο πανεπιστημίου είναι η επιχειρηματική λειτουργία και η αυταρχική και αντιδημοκρατική διοίκηση και λειτουργία. Στόχοι αυτής της μετάλλαξης του πανεπιστημίου είναι η άντληση κερδοφορίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η διαμόρφωση ενος νέου τύπου εργαζομένου. Οι στόχοι αυτοί περνούν μέσα απ τις εξής αλλαγές:
·         Συμβούλια διοίκησης: θα είναι υπεύθυνα για το πλαίσιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων, θα εγκρίνουν τον προϋπολογισμό και θα ορίζουν τον πρύτανη. Δε  θα ελέγχονται από κανένα και θα συμμετέχουν σ' αυτό πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της αγοράς και ένας φοιτητής.
·         Επιχηρηματικοποιηση: Οι εταιρειες τωρα θα μπορουν να αγοραζουν εδρες, να ελεγχουν την ερευνα και να διδασκουν μαθηματα. Ακομη το ιδιο το πανεπιστημιο θα λειτουργει ως επιχειρηση, με την ιδρυση εταιρειων, με την στροφη στην αμεσα εφαρμοσμενη ερευνα και την παραγωγη τεχνογωσιας προς πωληση.
·         Τεμαχισμος της γνωσης και απαξιωση των πτυχιων: Με την εισαγωγη πιστωτικων μοναδων και σπασιμο των σπουδων σε κυκλους η γνωση γινεται μετρησιμη ποσότητα. Ακόμη το πτυχίο δεν εξασφαλίζει πλέον κανένα ενιαίο εργατικό δικαίωμα.
·         Η δωρεάν παιδεία καταργείται. Η φοιτητική μεριμνά περνά στα ιδρύματα και εξατομικεύεται. Εισάγονται φοιτητικά δάνεια αφού ο φοιτητής δεν θα έχει λεφτά για να πληρώνει βιβλία, στέγαση και σίτιση.
·         Η ολοκληρωτική κατάργηση του άσυλου συμπληρώνει ένα νέο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων.  Επίσης οι ρυθμοί σπουδών θα είναι πλέον εξαντλητικοί αφού το όριο φοίτησης είναι ν+2 και θα υπάρχει όριο στις φορές που μπορεί να κοπεί κάποιος σε ένα μάθημα.
Το φοιτητικό κίνημα σε συμπόρευση με τα πληττόμενα από την κυβερνητική πολιτική λαϊκά στρώματα, συγκροτώντας πανεκπαιδευτικό μέτωπο με μαθητές-καθηγητές-δασκάλους θα ανατρέψει το πραξικοπηματικά ψηφισμένο νομοσχέδιο και θα παλέψει συνολικά για την ανατροπή της κυβέρνησης του κεφαλαίου ώστε να πάρει πίσω τα δικαίωμα των νέων σε παιδεία, μόρφωση, ελεύθερο χρόνο και εργασία. Με αγώνα διαρκείας οργανωμένο <<από τα κάτω>> με συνελεύσεις, καταλήψεις, πορείες και πολύμορφες εξωστρεφείς δράσεις μπορούμε και θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
 Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς:
Όλοι/ες στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας την ΤΕΤΑΡΤΗ 7/9 στις 12 στην Aula!

Δεν υπάρχουν σχόλια: