Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Θα περιμένουμε να χιονίσει για να δουμε άσπρη μέρα?


Σε μία περίοδο που σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός και τα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν το λαό για την αναγκαιότητα των συνεχώς επικαιροποιημένων μνημονίων (μνημόνιο 2,3,4…ν) και των μέτρων που αυτά φέρνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία επέλεξαν να δώσουν μία δυναμική απάντηση. Σε μία από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή και παλμό στο δρόμο απεργίες των τελευταίων χρόνων, στις 23/02 , πού συνέδεσε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους του προηγούμενου διαστήματος, πανω από 100.000 κόσμου έδωσαν το στίγμα της ανατροπής της χούντας ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ και των μέτρων που αυτή έχει φέρει. 

Ειδικά τώρα που το Μνημόνιο 4 φέρνει νέες περικοπές μισθών, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου για 50 δις.ευρώ, διάλυση των κοινωνικών υποδομών και της ασφάλισης, φτώχεια και ανεργία τουλάχιστον μέχρι το 2015 η αναγκαιότητα της ανατροπής είναι πιο έντονη από ποτέ. Ο εργασιακός μεσαίωνας που έχουν στήσει βυθίζει στη φτώχεια και την ανασφάλεια όλο και μεγαλύτερα κομμάτια των εργαζομένων ενώ ακόμα και η βιολογική επιβίωση της εργατικής τάξης φαντάζει αβέβαιη εάν η επίθεση αυτή δεν απαντηθεί. Μια τέτοια απάντηση δεν μπορεί να έρθει από τις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που έχουν διαλέξει στρατόπαιδο εδώ και καιρό, κάτι που έδειξαν για ακόμα μια φορά στην κρίσιμη αυτή περίοδο,καταστρέφοντας επι της ουσίας τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας με το θεσμό των επιχειρισιακών συμβάσεων, τη μη κύρηξη απεργιών κ.α. Είναι η ώρα το εργατικό κίνημα με προμετωπίδα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τον συντονισμό τους να βγει μπροστά και να διεκδικήσει με μαχητικό τρόπο τόσο τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα των εργαζομένων όσο και την ανατροπή του συνόλου της πολιτικής του αστικού μπλόκ εξουσίας.

Στο μέτωπο της παιδείας η επίθεση είναι εξίσου έντονη. Με την υπουργό παιδείας να διαγγέλει ότι το νομοσχέδιο έκτρωμα θα κατατεθεί μέσα στο Μάρτη το φοιτητικό κίνημα πρέπει να σημάνει συναγερμό! Είναι ανάγκη οι φοιτητές να ξεσηκωθούν ενάντια στο υποθηκευμένο μέλλον που τους ετοιμάζουν και στο πανεπιστήμιο που φέρνουν. Ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση και θα είναι πλήρως εξαρτόμενο από τις ανάγγες της αγοράς αφού η χρηματοδότηση θα εξαρτάται από τις επιχειρηματικές του επιδόσεις και τα κονδύλια θα ελέγχονται από εξωπανεπιστημιακούς μάνατζερς. Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο δεν θα χωράνε όλοι και φυσικά θα αποκλείονται και όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν για την παρεχόμενη εκπαίδευση. Μια εκπαίδευση που σκοπό θα έχει να παράγει απόφοιτους ‘μίας χρήσης’, πλήρως αναλώσιμους, δια βίου επανεκπαιδεύσιμους και πειθήνιους, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε εργοδότη τους και της αγοράς. Που λέξεις όπως μαχητικός συνδικαλισμός, αγώνας και άσυλο θα είναι άγνωστες λέξεις καθώς συμβούλια διοίκισης και πειθαρχικά συμβούλια θα έχουν φροντίσει να τα καταργήσουν.

Τώρα είναι η ώρα που νεολαία -σπουδάζουσα και εργαζόμενη- μαζί με το σύνολο του κόσμου της εργασίας πρέπει να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν όχι μόνο τα κλεμμένα αλλά και όλα αυτά που τους ανήκουν και δε τους δόθηκαν ποτέ. Το φοιτητικό κίνημα, ζωντανό και ελπιδοφόρο, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη σπίθα που πυροδοτήσει την κοινωνική αγανάκτηση που υπάρχει πιο έντονη από ποτέ ωστε να μετατραπεί σε ένα μαχητικό, πολιτικό κίνημα ανατροπής της επίθεσης. Ένας πρώτος κόμβος είναι και η πανεκπαιδευτική πορεία στις 10 Μάρτη που θέλει να συνενώσει όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης που πλήττονται από την επίθεση σε παιδεία και εργασία.  

Όλοι-ες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 10/03,στις 12 στα Προπύλαια.

ΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: