Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Εκπαιδευτικοί στο Υπουργείο Παιδείας ανάρτησαν πανό ενάντια στις καταργήσεις σχολείων!

Στη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας, την Δευτέρα το πρωί, με αφορμή τις καταργήσεις σχολείων και τη συνάντηση για το θέμα αυτό της πολιτικής ηγεσίας με τους δημάρχους, ομάδα εκπαιδευτικών μπήκε στην αίθουσα που γινόταν η ημερίδα, φώναξε συνθήματα ενάντια στις καταργήσεις και ανάρτησε πανό. Οι εκπαιδευτικοί έφτασαν μέχρι την αίθουσα της συνάντησης που είχε η κ. Διαμαντοπούλου με τους δημάρχους της χώρας, με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις σχολείων και την πολιτική του «νέου σχολείου» που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.






Οι εκπαιδευτικοί άνοιξαν μέσα στην αίθουσα πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των καταργήσεων σχολικών μονάδων και εναντίον του μνημονίου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια στιγμή, άλλοι εκπαιδευτικοί διαδήλωναν έξω από το υπουργείο, φωνάζοντας κι αυτοί συνθήματα κατά της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Οι καθηγητές με επιστολή τους στους δημάρχους της χώρας, παρουσιάζουν την κατάσταση που έχει οδηγήσει την εκπαίδευση της χώρας η πολιτική του μνημονίου:
-Με τον νέο προϋπολογισμό, οι δαπάνες για την παιδεία οδηγήθηκαν σε μείωση ρεκόρ. Για πρώτη φορά το ποσοστό τους βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ με ταυτόχρονη μείωση σε απόλυτες τιμές.
-Με τη δραστική περικοπή ακόμα και των ελάχιστων δαπανών (2,75% του ΑΕΠ), η ελληνική εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, που πλέον θα αποφασίζει για τη λειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων με κριτήρια αυστηρά λογιστικά έχοντας ως επιδιωκόμενο στόχο το «φτηνό σχολείο».
-Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων – καταργήσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα μόνο στη Θεσσαλονίκη προωθείται η κατάργηση 5 και η συγχώνευση 41 σχολείων! Επιπλέον το υπουργείο Παιδείας επιμένει στη δημιουργία μεγάλων τμημάτων μαθητών θέτοντας ως όριο τους 30 μαθητές!
- Εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το σημερινό σχολείο θα γίνει παρελθόν, χιλιάδες μαθητές θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις και ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί κατακόρυφα με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αν τελικά δεν το εγκαταλείψουν χιλιάδες μαθητές από τα κατώτερα στρώματα εντελώς.
-σε συνδιασμό και με τη λογική της μίας πρόσληψης προς πέντε αποχωρήσεις οι συρρικνωμένες προσλήψεις των εκπαιδευτικών θα πέσουν κατακόρυφα. Αν οι φετινές αποχωρήσεις εκπαιδευτικών κυμανθούν στα επίπεδα του 2009 (συνολικά 4.355), οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό δεν θα ξεπεράσουν τις 870....με μια αισιόδοξη εκτίμηση
Αν οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις των σχολείων γίνουν πραγματικότητα η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση θα καταργηθεί στην πράξη, ολοένα και λιγότεροι μαθητές θα οδηγούνται στις τάξεις,  η ποιότητα της εκπαίδευσης θα πέσει κατακόρυφα (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για μια κοινωνία με ουτως ή αλλως ελλειπή εκπαίδευση), οι άνεργοι εκπαιδευτικοί θα γιγαντωθούν σε αριθμό. Η ανεργία για ολούς εμάς και η περιθωριοποίηση των φτωχών μαθητών είναι η πρόταση του Πασοκ (του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΝΔ, του Λαος και οποιοδήποτε φερέφωνου της ίδιας πολιτικής) για το μέλλον μας. Το μέλλον μας όμως δεν θα το αφήσουμε στα χέρια τους αλλά θα το πλάσουμε εμείς με τους αγώνες μας, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις, τις απεργίες όπως ακριβώς το οραματιζόμαστε...με αξιοπρεπή δουλειά και παιδεία για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: