Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Φιλοσοφικής 9/12

Στη σημερινή μαζικότατη συνέλευση υπερψηφίστηκε το Ενωτικό-Αγωνιστικό πλαίσιο της Ενωτικής πρωτοβουλίας Σ.Α.Φ-Κ.ΑΡ.ΦΙ (εαακ) που συνδιαμορφώθηκε με την Αρεν με 227 ψήφους, ενώ το πλαίσιο του ΜΑΣ πήρε 211 ψήφους και το πλαίσιο "Ανοιχτή σχολή" 175.

Η απόφαση του συλλόγου:

Η μεγαλειώδης σε όγκο και παλμό παλλαϊκή πορεία η οποία είχε ιδιαίτερα έντονο αντικυβερνητικό και αντιμνημονιακό στίγμα έδειξε πως η 6η Δεκέμβρη συμβολίζει για τη νεολαία και τους εργαζόμενους τη δική τους πρώτη εξέγερση στο φόντο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτή την πορεία η χούντα κυβέρνησης – Ε.Ε. –ΔΝΤ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, που δεν ήταν άλλο από τη σκληρή και βίαιη καταστολή. Χωρίς καμία νομιμοποίηση για το περίφημο μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ που έχει στηρίξει από την εκλογή της η κυβέρνηση με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, δεν είχε άλλο δρόμο από το να στείλει τα ΜΑΤ ενάντια στα φοιτητικά μπλοκ με χημικά και ωμή βία, που οδήγησε δεκάδες φοιτητές στα νοσοκομεία και στη ΓΑΔΑ.

Γιατί η κυβέρνηση φοβάται την κοινωνική οργή απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων: Το τελευταίο διάστημα σφραγίζεται από την ένταση της επίθεσης σε κάθε πλευρά της ζωής των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η παράταση αποπληρωμής του δανείου, βυθίζει τη χώρα σε μια μακρά περίοδο ανεργίας και φτώχειας και βάναυσης λεηλασίας κάθε δικαιώματος. Ο προϋπολογισμός κοινωνικής γενοκτονίας δινει το σάλπισμα για το νέο μνημόνιο που φέρνουν. Ένας προϋπολογισμός που συνθλίβει τα τελευταία υπολείμματα του κράτους πρόνοιας, που βυθίζει στη φτώχια τη λαϊκή πλειοψηφία με ένα νέο σαρωτικό κύμα ακρίβειας, με την αύξηση του ΦΠΑ, που χαρίζει στο κεφάλαιο 320 εκατ. ευρώ, που μειώνει κονδύλια για υγεία, παιδεία, πολιτισμό, συμπιέζει μισθούς , παγιώνει απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ξεπουλάει τις ΔΕΚΟ. Μάλιστα παρά την αφαίμαξη των εργαζομένων, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, δυναμική που προοιωνίζει την αναδιάρθρωση του χρέους και νέα προγράμματα λιτότητας.

Γιατί η κυβέρνηση γνωρίζει πως το φοιτητικό κίνημα έχει την δύναμη και να ανατρέψει το νόμο της Διαμαντοπούλου και να γίνει ο πυροδότης ευρύτερων κοινωνικών εξελίξεων που θα δημιουργήσει ένα πλατύ πολιτικό κίνημα ανατροπής της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής. Γιατί οι νέοι, η δική μας γενιά χτυπιέται συνολικά και σε κάθε πεδίο, καλείται να σπουδάσει , να δουλέψει, να ζήσει με όρους κοινωνικού μεσαίωνα. H ελαστική εργασία χωρίς διακαιώματα, η ανεργία που βρίσκεται στο 31% στους νέους κάτω των 25 ετών, η τεράστια αύξηση του κόστους διαβίωσης διαμορφώνουν μια δραματική κατάσταση. Όμως, όλα αυτά δεν είναι μονόδρομος. Το φοιτητικό κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του του άρθρου 16 κατάφερε να κερδίσει, ο Δεκέμβρης του 2008 έδειξε τη δύναμη που έχει η νεολαία σήμερα, οι εργατικές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τον εργατικό σεισμό της 5ης Μάη φανερώνουν ότι εργαζόμενοι και νεολαία σήμερα δεν συναινούν σε αυτήν την πολιτική.

Στη μάχη της γενιάς μας ή θα χάσει ο καθένας μόνος του ή θα νικήσουμε όλοι μαζί!

Ο “διάλογος” για την παιδεία σηματοδοτεί την μεγαλύτερη σε κλίμακα επίθεση ενάντια στο πανεπιστήμιο και το φοιτητικό κίνημα. Πρόκειται για το επαίσχυντο νομοσχέδιο που με πρόφαση την «ανάπτυξη» και την «έξοδο της χώρας από την κρίση» συμπυκνώνει και αναβαθμίζει όλη την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είδαμε έως τώρα ενώ έρχεται να κεφαλαιοποιήσει το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης και του μνημονίου στην παιδεία. Στο έδαφος της κρίσης το κεφάλαιο επεμβαίνει και στο χώρο της εκπαίδευσης ετοιμάζοντας το «νέο» πανεπιστήμιο της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση των ενιαίων πτυχίων-τσάκισμα της εργασιακής προοπτικής

Το ενιαίο πτυχίο καταργείται και τη θέση του παίρνει ο ατομικός φάκελος προσόντων. Τα προγράμματα σπουδών σταματούν να είναι ενιαία για όλους τους φοιτητές και αντικαθίστανται από τις πιστωτικές μονάδες και τα κάθε λογής “προσόντα”. Στην ουσία, διαλύονται τα πτυχία και τα συλλογικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα η έρευνα υποτάσσεται στις ανάγκες του κεφαλαίου. Θέλουν να υποταχθούμε στο εφιαλτικό εργασιακό μέλλον που μας περιμένει: κατάρτιση - δουλειά χωρίς δικαιώματα – απόλυση - επανακατάρτιση (αυτό είναι η λεγόμενη δια βίου μάθηση) και πάει λέγοντας...

  • Επιχειρηματική λειτουργία-Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Τα κριτήρια της αγοράς γίνονται ο ρυθμιστής της λειτουργίας των πανεπιστημίων. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, συνδέεται άμεσα με την ανταπόκρισή τους στα κριτήρια αξιολόγησης του κράτους και των επιχειρήσεων. Για τον πλήρη έλεγχο των πανεπιστημίων και την αποφυγή οποιωνδήποτε κλυδωνισμών, θεσπίζονται τα συμβούλια διοίκησης στα οποία θα συμμετέχουν manager και θα διορίζονται απευθείας από την κυβέρνηση για να ελέγχουν την οικονομική και διοικητική λειτουργία. Οι φοιτητές αποκλείονται από τα όργανα συνδιοίκησης, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των φοιτητικών συλλόγων.

  • Εισαγωγή διδάκτρων – κατάργηση φοιτητικών παροχών

Μέρος των λειτουργικών εξόδων του πανεπιστημίου, όπως τα βιβλία, η σίτιση και η στέγαση πέφτουν στις πλάτες των φοιτητών, καθώς η χρηματοδότηση από το κράτος καταργείται και εισάγεται η λογική του προϋπολογισμού ανά φοιτητή. Ταυτόχρονα οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται αφού επιβάλλεται ολοένα και λιγότερα παιδιά να μπορούν να σπουδάζουν στις δημόσιες σχολές, ενώ οι φοιτητικές παροχές μετατρέπονται σε ξένο σώμα και μπαίνουν δίδακτρα από την πίσω πόρτα. Σε μια περίοδο τρομακτικής λιτότητας φαίνεται ότι η πολιτική που σχεδιάζεται δεν λογαριάζει καθόλου τις ανάγκες μας.

  • Πειθάρχηση της νεολαίας-εντατικοποίηση των σπουδών

Τα όρια των σπουδών μειώνονται και εισάγονται ξανά οι διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών. Υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, καθημερινά απουσιολόγια, μετατροπή των μαθημάτων κάθε εξάμηνου σε προαπαιτούμενο για τη συνέχιση στο επόμεν, είναι το εφιαλτικό τοπίο που θέλουν να επιβάλλουν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλουν λένε να καταργήσουν τις εξεταστικές και μειώνουν τη διάρκειά τους σε 3 εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή εισάγουν υποχρεωτικές προόδους (τεστ) καθ’όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Επιδιώκεται συνολικά η πειθάρχηση της νεολαίας αλλά και η ουσιαστική κατάργηση του ασύλου.

Το φοιτητικό κίνημα δεν αναγνωρίζει τον στημένο «διάλογο» που έχουν στήσει το Υπουργείο Παιδείας και οι πρυτάνεις σε βάρος του και απαντά πως ο μόνος διάλογος που γίνεται είναι στους δρόμους για τις ανάγκες μας.

Μετά τι Φιλοσοφική τι;

Το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων της Φιλοσοφικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι τα τελευταία χρόνια όμηρος στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο προκυρήσσει ελάχιστες θέσεις στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Έχει φροντίσει βέβαια χρόνια τώρα να μην δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να διορίζονται με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο. Ενώ η αδιοριστία είναι μόνιμο καθεστώς, όσοι καταφέρουν να ασχοληθούν με ό,τι τόσα χρόνια σπούδασαν μέσα στη σχολή βρίσκονται αντιμέτωποι με την ωρομισθία, ενώ τα οργανικά κενά στα σχολεία είναι χιλιάδες. Η μεταφορά της Παιδαγωγικής Επάρκειας σε ξεχωριστό κύκλο σπουδών τοποθετεί έναν επιπλέον φραγμό ανάμεσα στο πτυχίο και την εργασία. Μεγάλο μέρος των φοιτητών δεν θα καταφέρνει να αποκτά το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας και θα παίρνει πτυχία χωρίς κανένα απολύτως επαγγελματικό δικαίωμα. Σε μια τέτοια κατέυθυνση κινούνται οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που γίνονται σε πολλά τμήματα της Φιλοσοφικής. Έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο όγκος των μαθημάτων χωρίς να προσφέρεται επί της ουσίας κάποια διαφορετική προσέγγιση στο γνωστικό αντικείμενο.

Σε αυτή τη συγκυρία καλούμαστε να δώσουμε την μάχη της γενιάς μας. Καλούμαστε να γράψουμε την δική μας ιστορία. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων, η πανελλαδική και κοινωνική διεύρυνση του αγώνα είναι η μόνη διέξοδος. ‘Οσο τα αιτήματα του Δεκέμβρη παραμένουν ακόμα ανεκπλήρωτα όταν μια ολόκληρη γενιά βλέπει τα δικαιώματά της να τσακίζονται και να υποθηκεύεται το μέλλον της, όταν εντείνεται η καταστολή και η αστυνομοκρατία, όταν συνεχίζονται οι διώξεις αγωνιστών και μαθητών με βάση τον επαίσχυντο τρομονόμο και το ιδιώνυμο της κουκούλας, ο φοιτητικός μας σύλλογος δηλώνει δυναμικό παρόν και καλεί σε κοινό αγώνα όλη την κοινωνία. Η πανεργατική-πανελλαδική απεργία της 15ης Δεκέμβρη, παρά την πλήρη απραξία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα που τις προσδίδουν οι κυβερνητικοί υποταγμένοι συνδικαλιστές, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν πρώτο μαζικό σταθμό εργατικής και νεολαίστικης αντίστασης στα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Η συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία και η συνάντηση μας με τους εργαζόμενους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροπή του αντιδραστικού νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ να διαλύσουν το παρόν και το μέλλον μας. Με αγώνα διαρκείας θα ανατρέψουμε την πολιτική του μνημονίου μαζί με τους μαθητές, τους εργαζομένους, τη νεολαία. Φοιτητές και εργαζόμενοι μαζί για την ανατροπή της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ! Με καταλήψεις διαρκείας, με μαχητικές διαδηλώσεις με συνελεύσεις και το συντονιστικό τους, με τις απεργίες των εργαζομένων θα δώσουμε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος! Μέχρι τη νίκη!

Απαιτούμε:

· Καμία σκέψη για ψήφιση του νόμου της Διαμαντοπούλου. Καμία συμμετοχή στον “διάλογο”.

· Να μην περάσει ο προϋπολογισμός της κοινωνικής εξαθλίωσης.

· Κάτω το κοινοβουλευτικό πραξικόμημα ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε-ΔΝΤ

· Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ. Δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση τους.

· Ανατροπή του Μνημονίου και της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.

· Ανυπακοή-Απειθαρχία-Ρήξη με την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του ΚΕΧΑΕ.

· Κάτω το «σύμφωνο πρώτης απασχόλησης» για τη νεολαία που μας αναγκάζει να ζούμε με € 592.

· Απαγόρευση των απολύσεων.

· Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

· Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος - Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

· Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαικού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. .

· Καμία μείωση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Μαζικές προσλήψεις σε σχολεία.

· Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Διεύρυνση του σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.

· Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες - Άμεση μείωση των τιμών στο κυλικείο και το φωτοτυπείο.

· Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Έξω οι εργολαβίες από το ΕΚΠΑ.

· Άμεση απελευθέρωση και αθώωση όλων των συλληφθέντων συναδέλφων μας.

· Αλληλεγγύη στο αγωνιζόμενο μαθητικό κίνημα στο Ηράκλειο και πανελλαδικά, να αθωωθούν όλοι οι συλληφθέντες μαθητές του Δεκέμβρη στη δίκη που γίνεται στη Λάρισα 9/12.

· Να αφοπλιστεί η αστυνομία, να καταργηθούν τα ΜΑΤ. Προάσπιση του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση, την κατάληψη και την απεργία. Να καταργηθεί ο τρομονόμος!

Διεκδικούμε:

· Ενιαία δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους. . Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς οικονομικούς, εξεταστικούς φραγμούς.

· Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις. Ενιαίο 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους.

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών. 1400 ευρώ κατώτατος μισθός. Δημόσια, πλήρη και καθολική ασφάλιση για εργαζομένους, ανέργους και νέους.

· Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.

· Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.

· Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών -Άμεση και χωρίς περιστροφές δέσμευση της διοίκησης για καθιέρωση πτυχιακών εξεταστικών.

Αποφασίζουμε:

  • Κατάληψη της σχολής από την Δευτέρα 13/12 εως Τετάρτη 15/12.
  • Συμμετοχή στη Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους στο Πολυτεχνείο στις 10.30 π.μ.
  • Συμμετοχή στην φοιτητική πορεία το Σάββατο 11/12 στο Λαύριο να σπάσουμε τον στημένο διάλογο των πρυτάνεων και του Υπουργείου.
  • Συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 10/12 έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
  • Πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις στις σχολές, στο δρόμο για την διεύρυνση και τη κοινωνικοποίηση του αγώνα μας. Στον ΟΑΕΔ στις 14/12, ενάντια στη πολιτική των απολύσεων εν όψει της μεγάλης πανεργατικής απεργίας στις 15/12.
  • Συμμετοχή στον αποκλεισμό του Public στο Σύνταγμα μαζί με το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματίων, για στήριξη της απεργίας την Κυριακή 12/12, ημέρα που η κυβέρνηση και οι μεγαλέμποροι παράνομα αποφάσισαν να ανοιξουν τα εμπορικά καταστήματα.
  • Νέα Γενική Συνέλευση του συλλόγου στις 11 Γενάρη.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά, όταν λέτε συμμετοχή αύριο, πως θα γίνει αυτό χωρίς κατάληψη?

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, την Δευτέρα έχει 13 ο μήνας, όχι 14 που λέτε!

Κίνηση ΑΡιστερών ΦΙλοσοφικής είπε...

Ουπς! το λάθος με την ημερομηνία διορθώθηκε!

Δεν εχεις άδικο και γι αυτό εμείς προτείναμε από αύριο κατάληψη, αλλά χάρη της συνδιαμόρφωσης καταλήξαμε στο 13-15/12.
Πάντως τόσες και τόσες φορές έχουμε συμμετέχει σε πορείες ενώ η σχολή είναι ανοιχτη. Μια φορά ακόμα δεν πειράζει, αλλά ας είναι η τελευταία!!