Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ενωτικό Αγωνιστικό Πλαίσιο από την Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ / ΕΑΑΚ για την συνέλευση 1/12


Το περίφημο μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ που έχει στηρίξει από την εκλογή της η κυβέρνηση με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ έχει γυρίσει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους έναν ολόκληρο αιώνα πίσω. Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, το ψαλίδισμα των συντάξεων και των επιδομάτων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, το ξεπούλημα των λιμανιών, των μεταφορών και της υγείας είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πλήρως εναρμονισμένη στις κατευθύνσεις της τρόικα έδωσε στη δημοσιότητα έναν προϋπολογισμό κοινωνικής γενοκτονίας δίνοντας το σάλπισμα για το νέο μνημόνιο που φέρνουν. Έναν προϋπολογισμό που συνθλίβει τα τελευταία υπολείμματα του κράτους πρόνοιας, που βυθίζει στη φτώχια τη λαϊκή πλειοψηφία με ένα νέο σαρωτικό κύμα ακρίβειας, με την αύξηση του ΦΠΑ, που χαρίζει στο κεφάλαιο 320 εκατ. ευρώ, που μειώνει κονδύλια για υγεία, παιδεία, πολιτισμό, συμπιέζει μισθούς , παγιώνει απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ξεπουλάει τις ΔΕΚΟ. Μάλιστα παρά την αφαίμαξη των εργαζομένων, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, δυναμική που προοιωνίζει την αναδιάρθρωση του χρέους και νέα προγράμματα λιτότητας.

Οι νέοι, η δική μας γενιά καλείται να ζήσει με χειρότερους όρους από τους γονείς μας. H ελαστική εργασία χωρίς διακαιώματα, η ανεργία που βρίσκεται στο 31% στους νέους κάτω των 25 ετών, η τεράστια αύξηση του κόστους διαβίωσης διαμορφώνουν μια δραματική κατάσταση. Όμως, όλα αυτά δεν είναι μονόδρομος. Το φοιτητικό κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του του άρθρου 16 κατάφερε να κερδίσει, ο Δεκέμβρης του 2008 έδειξε τη δύναμη που έχει η νεολαία σήμερα, οι εργατικές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τον εργατικό σεισμό της 5ης Μάη φανερώνουν ότι εργαζόμενοι και νεολαία σήμερα δεν συναινούν σε αυτήν την πολιτική.

Στη μάχη της γενιάς μας ή θα χάσει ο καθένας μόνος του ή θα νικήσουμε όλοι μαζί!

Οι εξαγελλίες της Υπουργού Παιδείας στη σύνοδο των πρυτάνεων στους Δελφούς συμπυκνώνει τις πραγματικές πολιτικές διαθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της εκπαίδευησης. Ο “διάλογος” για την παιδεία σηματοδοτεί την μεγαλύτερη σε κλίμακα επίθεση ενάντια στο πανεπιστήμιο και το φοιτητικό κίνημα. Πρόκειται για το επαίσχυντο νομοσχέδιο που με πρόφαση την «ανάπτυξη» και την «έξοδο της χώρας από την κρίση» συμπυκνώνει και αναβαθμίζει όλη την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είδαμε έως τώρα ενώ έρχεται να κεφαλαιοποιήσει το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης και του μνημονίου στην παιδεία. Στο έδαφος της κρίσης το κεφάλαιο επεμβαίνει και στο χώρο της εκπαίδευσης ετοιμάζοντας το «νέο» πανεπιστήμιο της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση των ενιαίων πτυχίων-τσάκισμα της εργασιακής προοπτικής

Το ενιαίο πτυχίο καταργείται και τη θέση του παίρνει ο ατομικός φάκελος προσόντων. Τα προγράμματα σπουδών σταματούν να είναι ενιαία για όλους τους φοιτητές και αντικαθίστανται από τις πιστωτικές μονάδες και τα κάθε λογής “προσόντα”. Στην ουσία, διαλύονται τα πτυχία και τα συλλογικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα η έρευνα υποτάσσεται στις ανάγκες του κεφαλαίου. Θέλουν να υποταχθούμε στο εφιαλτικό εργασιακό μέλλον που μας περιμένει: κατάρτιση - δουλειά χωρίς δικαιώματα – απόλυση - επανακατάρτιση (αυτό είναι η λεγόμενη δια βίου μάθηση) και πάει λέγοντας...

  • Επιχειρηματική λειτουργία-Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Τα κριτήρια της αγοράς γίνονται ο ρυθμιστής της λειτουργίας των πανεπιστημίων. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, συνδέεται άμεσα με την ανταπόκρισή τους στα κριτήρια αξιολόγησης του κράτους και των επιχειρήσεων. Για τον πλήρη έλεγχο των πανεπιστημίων και την αποφυγή οποιωνδήποτε κλυδωνισμών, θεσπίζονται τα συμβούλια διοίκησης στα οποία θα συμμετέχουν manager και θα διορίζονται απευθείας από την κυβέρνηση για να ελέγχουν την οικονομική και διοικητική λειτουργία. Οι φοιτητές αποκλείονται από τα όργανα συνδιοίκησης, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των φοιτητικών συλλόγων.

  • Εισαγωγή διδάκτρων – κατάργηση φοιτητικών παροχών

Μέρος των λειτουργικών εξόδων του πανεπιστημίου, όπως τα βιβλία, η σίτιση και η στέγαση πέφτουν στις πλάτες των φοιτητών, καθώς η χρηματοδότηση από το κράτος καταργείται και εισάγεται η λογική του προϋπολογισμού ανά φοιτητή. Ταυτόχρονα οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται αφού επιβάλλεται ολοένα και λιγότερα παιδιά να μπορούν να σπουδάζουν στις δημόσιες σχολές, ενώ οι φοιτητικές παροχές μετατρέπονται σε ξένο σώμα και μπαίνουν δίδακτρα από την πίσω πόρτα. Σε μια περίοδο τρομακτικής λιτότητας φαίνεται ότι η πολιτική που σχεδιάζεται δεν λογαριάζει καθόλου τις ανάγκες μας.

· Πειθάρχηση της νεολαίας-εντατικοποίηση των σπουδών

Τα όρια των σπουδών μειώνονται και εισάγονται ξανά οι διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών. Υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, καθημερινά απουσιολόγια, μετατροπή των μαθημάτων κάθε εξάμηνου σε προαπαιτούμενο για τη συνέχιση στο επόμεν, είναι το εφιαλτικό τοπίο που θέλουν να επιβάλλουν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλουν λένε να καταργήσουν τις εξεταστικές και μειώνουν τη διάρκειά τους σε 3 εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή εισάγουν υποχρεωτικές προόδους (τεστ) καθ’όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Επιδιώκεται συνολικά η πειθάρχηση της νεολαίας αλλά και η ουσιαστική κατάργηση του ασύλου.

Μετά τι Φιλοσοφική τι;

Το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων της Φιλοσοφικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι τα τελευταία χρόνια όμηρος στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο προκυρήσσει ελάχιστες θέσεις στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Έχει φροντίσει βέβαια χρόνια τώρα να μην δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να διορίζονται με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο. Ενώ η αδιοριστία είναι μόνιμο καθεστώς, όσοι καταφέρουν να ασχοληθούν με ό,τι τόσα χρόνια σπούδασαν μέσα στη σχολή βρίσκονται αντιμέτωποι με την ωρομισθία, ενώ τα οργανικά κενά στα σχολεία είναι χιλιάδες. Η μεταφορά της Παιδαγωγικής Επάρκειας σε ξεχωριστό κύκλο σπουδών τοποθετεί έναν επιπλέον φραγμό ανάμεσα στο πτυχίο και την εργασία. Μεγάλο μέρος των φοιτητών δεν θα καταφέρνει να αποκτά το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας και θα παίρνει πτυχία χωρίς κανένα απολύτως επαγγελματικό δικαίωμα. Σε μια τέτοια κατέυθυνση κινούνται οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που γίνονται σε πολλά τμήματα της Φιλοσοφικής. Έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο όγκος των μαθημάτων χωρίς να προσφέρεται επί της ουσίας κάποια διαφορετική προσέγγιση στο γνωστικό αντικείμενο.

Σε αυτήν την περίοδο ο κόμβος της 6ης Δεκέμβρη σηματοδοτεί τις νέες μάχες που καλούμαστε να δώσουμε το επόμενο διάστημα. Μια γενιά που την πυροβολεί καθημερινά η πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ βλέπει στο πρόσωπο του Αλέξη τον ίδιο της τον εαυτό. Μέσα από την καταδίκη των δολοφόνων του Αλέξη δικαιώνεται το αίτημα του Δεκέμβρη για καταδίκη των φυσικών αυτουργών έχοντας υπόψη όμως ότι η πραγματική καταδίκη των πολιτικών αυτουργών μπορεί να γίνει μόνο μέσω του μαζικού πολιτικού εκβιασμού του κινήματος. Όμως τα αιτήματα του Δεκέμβρη παραμένουν ακόμα ανεκπλήρωτα όταν μια ολόκληρη γενιά βλέπει τα δικαιώματά της να τσακίζονται και να υποθηκεύεται το μέλλον της, όταν εντείνεται η καταστολή και η αστυνομοκρατία, όταν συνεχίζονται οι διώξεις αγωνιστών και μαθητών με βάση τον επαίσχυντο τρομονόμο και το ιδιώνυμο της κουκούλας. Η φλόγα του Δεκέμβρη θα ανάψει ξανά με τη νεολαία πυροκροτητή ευρύτερων αντιστάσεων, στο πλάι των εργαζομένων, του λαϊκού κινήματος και κάθε αγωνιζομένου κλάδου.

Σε αυτή τη συγκυρία καλούμαστε να δώσουμε την μάχη της γενιάς μας. Καλούμαστε να γράψουμε την δική μας ιστορία. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων, η πανελλαδική και κοινωνική διεύρυνση του αγώνα είναι η μόνη διέξοδος. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουμε δυναμικό παρόν και καλούμε σε κοινό αγώνα όλη την κοινωνία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ να διαλύσουν το παρόν και το μέλλον μας. Με αγώνα διαρκείας θα ανατρέψουμε την πολιτική του μνημονίου μαζί με τους μαθητές, τους εργαζομένους, τη νεολαία. Φοιτητές και εργαζόμενοι μαζί για την ανατροπή της χούντας ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ! Με καταλήψεις διαρκείας, με μαχητικές διαδηλώσεις με συνελεύσεις και το συντονιστικό τους, με τις απεργίες των εργαζομένων θα δώσουμε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος! Μέχρι τη νίκη!

Απαιτούμε:

· Καμία σκέψη για ψήφιση του νόμου της Διαμαντοπούλου. Καμία συμμετοχή στον “διάλογο”.

· Κάτω η χούντα ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε-ΔΝΤ

· Ανατροπή του Μνημονίου και της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ανυπακοή και ρήξη με ΕΕ και ΔΝΤ

· Να μην πληρώσουν το χρέος οι εργαζόμενοι και η νεολαία.

· Κάτω το «σύμφωνο πρώτης απασχόλησης» για τη νεολαία που μας αναγκάζει να ζούμε με € 592

· Απαγόρευση των απολύσεων.

· Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

· Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος - Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

· Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαικού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. .

· Καμία μείωση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Μαζικές προσλήψεις σε σχολεία,

· Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Διεύρυνση του σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.

· Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες - Άμεση μείωση των τιμών στο κυλικείο και το φωτοτυπείο.

· Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Έξω οι εργολαβίες από το ΕΚΠΑ.

· Άμεση και απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών και του προσωπικού του ΕΚΠΑ με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αμεση Ανάκληση της Απόλυσης της Μαλκοζάτα Ποτυράλα

Διεκδικούμε:

  • Ενιαία δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους. . Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς οικονομικούς, εξεταστικούς φραγμούς.

· Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις. Ενιαίο 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους.

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών. 1400 ευρώ κατώτατος μισθός. Δημόσια, πλήρη και καθολική ασφάλιση για εργαζομένους, ανέργους και νέους.

  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
  • Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.
  • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών -Άμεση και χωρίς περιστροφές δέσμευση της διοίκησης για καθιέρωση πτυχιακών εξεταστικών.

Αποφασίζουμε:

· Κατάληψη της σχολής από την Πέμπτη 2/12 εως Δευτέρα 6/12.

· Συμμετοχή στην πανελλαδική φοιτητική πορεία την Πέμπτη 2/12 και στο πανελλαδικό συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.

· Συμμετοχή στη παλλαική πορεία την Δευτέρα 6/12, δύο χρόνια μετά την δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου.

· Συμμετοχή στη πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων την ημέρα που θα έρθει ο Στρος Καν του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

· Νέα Γενική Συνέλευση του συλλόγου την επόμενη εβδομάδα ενόψει της νές συνόδου στο Λάυριο(10-12 Δεκέμβρη) και της πανεργατικής απεργίας της 15ης Δεκέμβρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: