Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ


Η εκρηκτική περίοδος στην οποία ζούμε σφραγίζεται από την αντεργατική λαίλαπα του μνημονίου και της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, της συμπολίτευσης ΝΔ - ΛΑΟΣ αλλά και τις ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις που αρχίζουν να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στους δρόμους. Το ποτάμι της οργής που διογκώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα αναζητά τρόπους έκφρασης, διεκδίκησης και αγώνα. Και σήμερα για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας δώσαμε την πρώτη ηχηρή απάντηση στα σχέδια Διαμαντοπούλου, στην πολιτική του μνημονίου, στην ασφυκτική προσπάθεια απομόνωσης και δυσφήμισης κάθε αγωνιζόμενου κλάδου. Η μαζική μας διαδήλωση ήταν μια μαχητική απάντηση και στην σύνοδο-φιάσκο των Πρυτάνεων που θα γίνει στις 22-23 Οκτώβρη και θέλει να ανοίξει το στημένο διάλογο της κυβέρνησης για την προώθηση των νομοθετημάτων που καταργούν την έννοια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως την ξέραμε ως τώρα. Αψηφήσαμε την καταστολή και την ασφυκτική αστυνομική παρουσία στους δρόμους της Αθήνας, δείξαμε ότι ο αγώνας ενάντια στην κυβερνητική δικτατορία του Μνημονίου θα είναι διαρκής και νικηφόρος για το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα!
Το μνημόνιο και η πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ απελαύνουν σε όλα τα πεδία. Δεν είναι μόνο οι “ευγενείς χορηγίες” στις τράπεζες (συνολικά οι επιχορηγήσεις έφτασαν στα 78δις) ούτε ο ασφυκτικός κλοιός του χρέους. Είναι η ολοκλήρωση του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ, η διάλυση της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, ο αντιδραστικός Καλλικράτης στη δημόσια διοίκηση, η νέα επιδρομή στη δημόσια εκπαίδευση, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, οι εφιαλτικές διαστάσεις απολύσεων – ανεργίας και το αντιδημοκρατικό χτύπημα όσον αγωνίζονται. Το «Σχέδιο Λοβέρδου» έρχεται να σφραγίσει τη δραματική πραγματικότητα που βιώνει η νέα γενιά, ενός αποψιλωμένου παρόντος και ενός ανύπαρκτου μέλλοντος. Πρόκειται για τη γενιά των 592 ευρώ, της ελαστικής εργασίας, της δουλειάς με το κομμάτι, για τη γενιά που θα απολύεται στα δύο χρόνια δουλειάς για να μπορέσει «η χώρα να βγει από την κρίση», για να «μπορέσουν οι θυσίες μας να πιάσουν τόπο».
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, σε μία επίδειξη πυγμής, παρουσίασαν το νέο νομοσχέδιο για τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πρόκειται για την αποκρυστάλλωση του Μνημονίου στο χώρο της εκπαίδευσης, η οποία, όπως υποστηρίζει η κυρίαρχη πολιτική, οφείλει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της «ανάπτυξης» και της «εξόδου της χώρας από την κρίση». Η πραγματικότητα που ισχύει για όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί για αυτό το σκοπό έρχεται να επιβεβαιωθεί και σε αυτό το νομοσχέδιο. Πρόκειται για το έκτρωμα που θέλει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, που θέλει να υποτάξει την έρευνα στις ανάγκες του κάθε ιδιώτη – επενδυτή, που θέλει ολοένα και λιγότερα παιδιά να μπορούν να σπουδάζουν στις δημόσιες σχολές, που φέρνει τα δίδακτρα από την πίσω πόρτα, που διαλύει πτυχία και εργασιακά δικαιώματα, που στερεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης και διεκδίκησης από τους φοιτητικούς συλλόγους, που δημιουργεί συνολικά ένα αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας, που φέρνει περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών μας και επιδιώκει συνολικά την πειθάρχηση της νεολαίας. Όλα αυτά ενώ ήδη κινούνται στην κατεύθυνση εναρμόνισης με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που κατατάσσει την εκπαίδευση σε 8 βαθμίδες και πιστοποιεί τον κάθε απόφοιτο με βάση τα κριτήρια της γνώσης, της δεξιότητας, της ικανότητας. Σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη απολύει συμβασιούχους, ένα κλάδο στον οποίο πολλές φορές βασίζεται η ίδια η ύπαρξή του.
Οι μαθητές βρίσκονται και πάλι σε αγωνιστικό αναβρασμό. Οι καταλήψεις που ξεπηδούν το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα, συμπυκνώνουν την οργή της νεολαίας απέναντι στην πολιτική που υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον της. Φοιτητές, μαθητές και νέοι εργαζόμενοι είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο, βιώνουμε τα αποτελέσματα της ίδιας πολιτικής, ασφυκτιούμε με τον ίδιο τρόπο για τα μέτρα. Αγώνας ενάντια στα νέα μέτρα είναι και αγώνας ενάντια στην καταστολή και τρομοκράτηση των μαθητών και των μαθητικών καταλήψεων, κάθε τέτοια προσπάθεια αποτελεί ενορχηστρωμένο κυβερνητικό σχέδιο που θέλει να χτυπήσει την νεολαιίστικη οργή που υπάρχει στα σχολεία. Το φοιτητικό κίνημα δηλώνει ότι στις μάχες που έρχονται θα βρεθεί μαζί τους, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με κάθε κλάδο που αντιστέκεται, που σπάει τη συνωμοσία της σιωπής και την αδράνεια που επιχειρούν να επιβάλουν η κυρίαρχη πολιτική και οι εκφραστές της. Αψηφώντας την τρομοκρατία των ΜΑΤ και των δυνάμεων καταστολής που επιχειρούν να τσακίσουν κάθε αγωνιστικό σκίρτημα.
Στη μάχη της γενιάς μας, οι φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουμε δυναμικό παρόν. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων που μόλις άρχισαν είναι για εμάς δεδομένη. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ να διαλύσουν το παρόν και το μέλλον μας. Με αγώνα διαρκείας θα ανατρέψουμε την πολιτική του μνημονίου στην εκπαίδευση, μαζί με τους μαθητές, τους εργαζομένους, τη νεολαία.
Ο αγώνας για εμάς μόλις άρχισε! Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το μαχητικό παρόν στο πλάι των εργαζομένων, του λαϊκού κινήματος και κάθε αγωνιζομένου κλάδου. Τα νέα μέτρα για την εκπαίδευση θα ανατραπούν από ένα νέο σαρωτικό γύρο κινητοποιήσεων στα Πανεπιστήμια! Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος. Η νεολαία μπορεί και πρέπει να ανατρέψει το ζοφερό παρόν και μέλλον που της ετοιμάζουν. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΡΟΝ! ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: