Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Όλοι/ες στην Γενική συνέλευση του συλλόγου στις 10/03 στην aula!

«Προστατευμένη οικονομία», «λεφτά υπάρχουν», «ισόνομος Ευρωπαίος εταίρος», «εκτός κινδύνου»…
Σας θυμίζουν κάτι; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που άκουγαν οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα τόσο από την παρούσα κυβέρνηση όσο και από την προηγούμενη. Αυτά που αποδεικνύονται όμως σήμερα είναι λίγο διαφορετικά. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι προστατευμένες από την ΕΕ οικονομίες δεν υπάρχουν καθώς εκτός του ότι η κρίση πλήττει ανεξαιρέτως όλες τις χώρες της ΕΕ, επιπλέον σε περίοδο κρίσης γίνεται απόλυτα σαφής ο ρόλος της. Είναι αυτός του σκληρότερου δυνάστη των αναγκών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ο ρόλος του «προστάτη» μάλλον περιορίζεται στην προστασία των συμφερόντων των επιχειρηματιών και του κεφαλαίου ευρύτερα. Για τα λαϊκά εισοδήματα βέβαια ούτε λόγος. Ενώ για τα λεφτά που υπήρχαν – ο πλούτος που οι εργαζόμενοι παρήγαγαν- αυτά έχουν ήδη καταληστεφθεί και σειρά τώρα έχουν τα μελλοντικά λαϊκά εισοδήματα.
Αυτή τη στιγμή επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα ο ευρωπαϊκός επίτροπος για την οικονομία Ολι Ρεν. Σε μία στιγμή που τεράστια κομμάτια της κοινωνίας έχουν περάσει κάτω από το όριο της φτώχειας, οι δείκτες ανεργίας είναι οι υψηλότεροι των τελευταίων δεκαετιών ενώ οι μισθοί οι χαμηλότεροι. ο Ευρωπαίος επίτροπος έρχεται να αποτελέσει το άλλοθι της κυβέρνησης και του ντόπιου κεφαλαίου για το νέο γύρο επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα. Αυτός περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα που φαντάζουν τουλάχιστον εφιαλτικά για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Μείωση μισθών, αύξηση της φορολογίας, ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και σταδιακή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού είναι μόνο μερικές από τις πτυχές του περιβόητου “Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”(ΠΣΑ) που φέρνει με τη συνδρομή της ΕΕ το κεφάλαιο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος φεύγοντας και αφού είχε δώσει γραμμή για την άμεση εφαρμογή των μέτρων στην κατά τα άλλα... “ανήμπορη να αντιδράσει” κυβέρνηση ευχήθηκε στην ελληνική κοινωνία “καλό κουράγιο” προϊδεάζοντας μας για το τι θα ακολουθήσει...
Γίνεται έτσι ξεκάθαρος και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το παιχνίδι δισεκατομμυρίων που έχει στηθεί πάνω στις πλάτες εργαζομένων και νεολαίας. Είναι ο ρόλος του διεκπεραιωτή της “βρόμικης δουλείας” για τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο σε κάθε χώρα της ΕΕ. Είναι ο μπαμπούλας που στέκεται πάνω από τους λαούς απειλώντας τους με ακόμα σκληρότερα μέτρα σε περίπτωση που αυτοί αρνηθούν με τους αγώνες τους να πληρώσουν την κρίση πού το κεφάλαιο δημιούργησε. Είναι ο μοχλός πίεσης από πλευράς κεφαλαίου ώστε αυτό να βγει από την κρίση με ακόμα μεγαλύτερά κέρδη από αυτά που άμεσα επιδιώκει ( μείωση μισθών και συντάξεων, αγορά χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, ακόμα και ολόκληρων χωρών, για ένα κομμάτι ψωμί κλπ). Πιέζει ώστε να εγκαθιδρυθεί και να παγιωθεί ένα νέο μοντέλο εργαζόμενου πειθαρχημένου και πειθήνιου ο οποίος δε θα διεκδικεί από το φόβο να χάσει τη δουλειά του και το ελάχιστο εισόδημα που τώρα έχει. Ενός εργαζομένου επισφαλή και ουσιαστικά ανασφάλιστου συνεχώς επανακαταρτίσιμου, χωρίς σταθερή δουλειά και εισόδημα, χωρίς συλλογικά δικαιώματα και διεκδικήσεις και ανταγωνιστικού απέναντι στους συναδέλφους του ώστε να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Μιας αντίστοιχης νέας μοντελοποίησης φοιτητή ο οποίος βάση του Ατομικού Φακέλου Προσόντων θα τρέχει συνεχώς να μαζέψει μονάδες από κι από κει ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Χωρίς εργασιακά δικαιώματα και πλήρως επανακατασκευή για τις ανάγκες της αγοράς.

ΑΓΩΝΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ , ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
Αυτές οι λέξεις σίγουρα θυμίζουν κάτι. Θυμίζουν το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα των τελευταίων χρόνων που κατάφερε να κατεβάσει δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στο δρόμο για τη διεκδίκηση των συγχρόνων αναγκών και δικαιωμάτων τους και το μπλοκάρισμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Θυμίζουν την εξέγερση του Δεκέμβρη του '08 που ανέδειξε τη δυνατότητα της νεολαίας να εξεγείρεται όταν απειλείται το μέλλον της και η ίδια της η ζωή. Παρότι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο υπάρχει και άλλος δρόμος πέραν του ατομικού και ότι ο συλλογικός δρόμος και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Τέλος θυμίζουν τις μάχες του εργατικού κινήματος για το ασφαλιστικό και τις πιο πρόσφατες για το σύμφωνο σταθερότητας που δείχνουν ότι μόνο μέσα από μαζικό αγώνα διάρκειας μπορούν να ανατραπούν το σύμφωνο σταθερότητας και τα μέτρα που φέρνουν ΕΕ- κεφάλαιο .
ΑΓΩΝΑΣ :Για τα σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Στον αγώνα των εργαζομένων και όλων των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας από τη σκοπιά της αυριανής μας εργασιακής προοπτικής.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Του σύμφωνου σταθερότητας και όλων των αντιλαικών μέτρων που φέρνουν.
Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του φοιτητικού και εργατικού κινήματος μέσα από τις δομές που ανέδειξαν οι αγώνες του προηγουμένου διαστήματος. Μέσα από τις συνελεύσεις και το συντονισμό τους, το μαχητικό πολιτικό περιεχόμενο, τις απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις.
Για ένα μαζικό κίνημα ανατροπής και απάντησης στην επίθεση που δεχόμαστε.
Για τη σύνδεση του αγώνα εργαζομένων και φοιτητών στη βάση των κοινών τους αναγκών και δικαιωμάτων.
Για ένα μαχητικό κίνημα νεολαίας και εργαζομένων που θα θέτει στο στόχαστρο τα νέα αντιλαικά μέτρα αλλά και αυτούς που τα φέρνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: