Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Καμία εργολαβία ούτε στα ΑΕΙ ούτε πουθενά!Για το πραγματικό άσυλο του κινήματος και των αγώνων!

Στις 16 Μάρτη οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα σωματεία προχώρησαν σε κατάληψη της πρυτανείας του Α.Π.Θ. με βασικό αίτημα να σταματήσουν οι εργολαβίες στο πανεπιστήμιο. Με αποφάσεις συλλόγων και α'βάθμιων σωματείων, ανάμεσά τους και το σωματείο των εργαζομένων στο ΑΠΘ, συστάθηκε η Επιτροπή Ενάντια στις Εργολαβίες στο πλαίσιο του πολύμορφου κινήματος αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Στο βωμό της επιχειρηματικής λειτουργίας των ίδιων των Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. και της μείωσης των λεγόμενων δημόσιων δαπανών η υπερεκμετάλλευση, η τρομοκρατία και η ελαστασφάλεια είναι η καθημερινή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα Πανεπιστήμια.
Ο ενιαίος αγώνας φοιτητών και εργαζομένων του Α.Π.Θ. ενάντια στην κοινή επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα και στη μετατροπή του πανεπιστημίου σε μηχανή παραγωγής κέρδους για τους εργοδότες, προφανώς και βρήκε απέναντι του το σύνολο του αστικού συνασπισμού εξουσίας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΜΜΕ μαζί με τα αντιδραστικά μπλοκ καθηγητών (που είναι συνυπεύθυνοι για το καθεστώς των εργολαβιών) δεν έχασαν την ευκαιρία και σύσσωμα ζητούσαν τη λήξη της κατάληψης με απειλές ακόμα και για άρση του ασύλου, συγκαλύπτοντας τα αιτήματα των κινητοποιήσεων και κατασυκοφαντώντας των αγώνα φοιτητών και εργαζομένων.
Το παράδειγμα του ΑΠΘ μπορεί να μας φανερώσει τη σημασία και την πραγματική ανάγκη ύπαρξης του ασύλου. Το άσυλο στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αυτό που προστάτευσε και έδωσε χώρο και πνοή στις διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών και στον συντονισμό αυτών με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτό το άσυλο είναι αυτό που ενοχλεί την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τους εργοδότες που θέλουν το φοιτητικό και εργατικό κίνημα πλήρως υποταγμένο και διασπασμένο (ειδικά σε περίοδο κρίσης και χιλιάδων επικείμενων απολύσεων). Αυτό το άσυλο είναι που πρέπει να προασπίσουμε!
Kαλούμε το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων να στηρίξει την κινητοποίηση της Τρίτης 7/4 όπου θα γίνει συμβολική κατάληψη των πρυτανειών ΕΚΠΑ και ΕΜΠ και μοίρασμα κειμένων που θα καλούν το σύνολο της κοινωνίας και τους εργαζόμενους να προασπίσουν το άσυλο και να παλέψουν για την επέκταση του σε χώρους δουλειάς και σχολεία, αίτημα του φοιτητικού και εργατικού κινήματος που εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: