Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Μετά από 16 ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων και κάτω υπό το βάρος αυτών, η διοίκηση του Α.Π.Θ. αλλάζοντας τη θέση της περί «αναρμοδιότητας» επί των αιτημάτων μας (που διατύπωσε μόλις πριν από λίγες μέρες) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα «προωθηθεί οριστική λύση διασφάλισης σταθερής σχέσης εργασίας μεταξύ των εργαζομένων και του Α.Π.Θ. χωρίς τη μεσολάβηση εργολαβικών εταιριών». Ήταν ήδη φανερό ότι είχε πέσει στο κενό ολόκληρη η ενορχηστρωμένη προσπάθεια που έκανε τις τελευταίες ημέρες να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα αιτήματα των κινητοποιήσεών μας, προσπαθώντας να απομονώσει και να ποινικοποιήσει τον αγώνα μας, στοχοποιώντας παράλληλα και το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης από σωματεία και συλλόγους εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα, το πλήθος των αγωνιστών και αλληλέγγυων που βρέθηκαν σήμερα από νωρίς το πρωί στον χώρο της κατειλημμένης πρυτανείας στη συγκέντρωση που καλούσαν φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία της πόλης αλλά και η εκ των πραγμάτων ματαίωση και ανυπαρξία της «συνέγερσης της πανεπιστημιακής κοινότητας» για τη λήξη της κατάληψης αποδεικνύουν περίτρανα του λόγου το αληθές.

Η συγκεκριμένη δέσμευση περί «οριστικής λύσης» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρυτανείας είναι αντιληπτό ότι κάλλιστα μπορεί να παραμείνει δέσμευση, ευχολόγιο και απλή εξαγγελία όπως είχε γίνει αντίστοιχα προς το σωματείο των εργαζομένων στο Α.Π.Θ. πριν 7 χρόνια. Απομένει λοιπόν ουσιαστικό διακύβευμα αγώνα η πραγματική υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης και το προχώρημά της στην πράξη, διακύβευμα αγώνα των ίδιων των εργαζομένων και των φοιτητικών συλλόγων και όλων όσων τους συμπαραστέκονται. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητάμε από τη διοίκηση του πανεπιστημίου άμεσα τη δημοσιοποίηση σχετικού χρονοδιαγράμματος και συγκεκριμενοποίησης των κινήσεων που χρειάζεται να γίνουν έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία (επιτροπές, διαβήματα κλπ.) η οποία συνολικά πρέπει να οριοθετείται από την προοπτική δημιουργίας καθεστώτος μόνιμης, σταθερής και αξιοπρεπούς δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους του Α.Π.Θ. και να προχωρήσει δημόσια και ανοιχτά προς όλους τους συλλογικούς φορείς, το σωματείο των εργαζομένων, τους φοιτητικούς συλλόγους έτσι ώστε να είναι ελέγξιμη από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές.

Ακόμη, απέναντι στις αοριστολογίες περί της ανάγκης «να τηρούνται ευλαβικά οι συναφθείσες συμβάσεις» θα πρέπει άμεσα να συλλεχθούν και να προωθηθούν με ευθύνη και της ίδιας της πρυτανείας πλέον, όλες οι καταγγελίες που αναφέρθηκαν και στην ανοιχτή συνεδρίαση της συγκλήτου από τους εργαζόμενους σε σχέση με την παράβαση όρων της σύμβασης και να σταματήσουν το κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στους καταγγέλλοντες εργαζόμενους. Επίσης θα πρέπει να μπορέσει να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η Γενική Συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων που διακόπηκε παράτυπα χωρίς να πάρει απόφαση την τελευταία φορά, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα στα χέρια τους.

Στη βάση όλων των παραπάνω αλλά και με ισχυρή πεποίθηση ότι ο αγώνας ενάντια στις εργολαβίες τόσο στο Α.Π.Θ. όσο και έξω από αυτό αλλά και ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί με όλα τα μέσα πάλης και με πραγματικό συντονισμό εργαζόμενων, φοιτητών, ανέργων κτλ. προχωρούμε σε νέα Συνέλευση – Συντονισμό την Πέμπτη 2/4 στο χώρο της πρυτανείας μετά την απεργιακή διαδήλωση όπου καλούμε κάθε εργαζόμενο και νεολαίο, κάθε σωματείο και σύλλογο έτσι ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα μας και να εκτιμήσουμε και την ίδια την πορεία της κατάληψης της πρυτανείας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2/4:

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Α.Π.Θ. 9:30

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ 10:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: