Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ!

Έξι νέοι συνελλήφθησαν κατά τρόπο αυθαίρετο στο Παρίσι, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της πορείας αλληλεγγύης στους έλληνες φοιτητές.
Με πρόσχημα ότι η πορεία δεν τύγχανε της σχετικής άδειας, η αστυνομία προέβει σε τυχαίες συλλήψεις κάποιων εκ των διαδηλωτών.

Οι συλληφθέντες προσήχθησαν στον ανακριτή μετά από 48ωρη κράτηση. Κατά τις πρώτες 24 ώρες της κράτησής τους δεν τους επετράπη η παρουσία ούτε δικηγόρου ούτε γιατρού, ενώ υποβλήθηκαν σε καθεστώς απειλών και στέρησης ύπνου.
Τους βαραίνουν οι κατηγορίες της από κοινού βιαιοπραγίας ενάντια σε αστυνομικούς, της από κοινού φθοράς δημόσιας περιουσίας και της άρνησης παραχώρισης γενετικού υλικού. Κινδυνεύουν να υποστούν ποινές που φθάνουν μέχρι τα 5 χρόνια κάθειρξης.
Δεδομένης της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ο ανακριτής αποφάσισε να αναβάλει τη δίκη τους για τις 19 Ιανουαρίου 2009 (εν μέσω εξεταστικής περιόδου), στις 13.30, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο του Παρισιού, στην 23η αίθουσα του Πλημμελειοδικείου.

Οι αυθαίρετες αυτές συλλήψεις επιβεβαιώνουν τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει την καταστολή ενάντια στο κοινωνικό κίνημα. Ο Σαρκοζί, κατά τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του στην προεδρία της ΕΕ, θέλησε να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στη δεξιά κυβέρνηση του Καραμανλή τη στιγμή που αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με το πολύ μεγάλο κίνημα που πυροδότησε η δολοφονία ενός 15χρονου νέου από την αστυνομία αλλά και σημαντικές κοινωνικές διεκδικήσεις.
Οι συλλήψεις αυτές αποτελούν επίσης ένα μήνυμα με στόχο την αποθάρρυνση των κοινωνικών αγώνων που αναμένεται να αναπτυχθούν ως συνέπεια της χρηματιστηριακής και οικονομικής κρίσης που στην πραγματικότητα πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τους νέους στο σύνολο της Ευρώπης.

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τόσο σοβαρές επιθέσεις στις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες. Το μόνο «έγκλημα» που διέπραξαν οι νεαροί συλληφθέντες ήταν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην ελληνική νεολαία. Κρίνουμε απαράδεκτο το ότι κινδυνεύουν με κάθειρξη 5 χρόνων εξαιτίας του ότι συμμετείχαν απλά σε μια διαδήλωση.
Απαιτούμε τη σαφή και άμεση άρση των κατηγοριών και των διώξεων εναντίον τους.
Καλούμε σε συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της δίκης, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου και ώρα 13.00, στο σταθμό του μετρό Σιτέ, έναντι των δικαστηρίων.

Πρώτες υπογραφές:
AC !, Alternative libertaire, APEIS, ARS Combat, ATTAC, ATTAC Campus Quartier latin, CEDETIM, CNT, Collectif Droits Nouveaux, Europe Solidaire sans frontières, Fédération des Tunisiens pour une Citoyenneté des deux Rives, Fondation Copernic, FSE, FSU, Groupe Communiste du Conseil de Paris, Groupe CRI, IPAM, Jeudi Noir, LCR, Les Alternatifs, Marches Européennes, Marxistes Unitaires, NPA, PCF, Réseau Féministe « Ruptures », RESPAIX Génération Conscience, Réveil des Consciences, Stop Précarité, UNEF, Union Syndicale Solidaires.