Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Ψηφοθηρία με πρόγραμμα...

Η εξεταστική περίοδος πλησιάζει για τα καλά και όλοι μας έχουμε επιδοθεί σ’ ένα κυνήγι συλλογής πληροφοριών, από πού παίρνουμε τα βιβλία, ποια είναι η ύλη, ποια είναι τα sos, πότε δίνουμε τα μαθήματα κτλ, κτλ. Μια τόσο αγχώδης και μονότονη διαδικασία που περνάμε τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο. Να που φέτος υπάρχει κάτι να σπάσει τη μονοτονία: παραδοσιακά το πρόγραμμα της εξεταστικής στη σχολή μας αναρτάται έξω από τις γραμματείες των τμημάτων και πωλείται στο φωτοτυπείο της σχολής σε τιμή αντίστοιχη των σελίδων. Πράγμα απαράδεκτο, φυσικά γιατί απ’ τη μια παρατηρείται συνωστισμός έξω από τις γραμματείες με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να το αντιγράψουμε, από την άλλη είμαστε αναγκασμένοι να το αγοράσουμε (πράγμα επίσης απαράδεκτο). Έχουμε άλλωστε αποδείξει με τις κινητοποιήσεις των δυο τελευταίων χρόνων ότι μπορούμε να διεκδικούμε μια δημόσια και δωρεάν παιδεία που να μας καλύπτει από τις μικρές καθημερινές μας ανάγκες (δωρεάν σημειώσεις, φωτοτυπίες, πρόγραμμα) μέχρι τη μη καταβολή διδάκτρων όπως συμβαίνει σε πανεπιστήμια χωρών του εξωτερικού.

Ποιος ανέλαβε να δώσει λύση στο πρόβλημα; Ε, φυσικά η «αριστερή» διαχειριστική δύναμη της σχολής μας που σε αγαστή σύμπνοια με τις γραμματείες ανέλαβε τα αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα να διανέμει το πρόγραμμα της εξεταστικής με τη σφραγίδα της και το προεκλογικό σποτάκι «Πανσπουδαστική Πρώτη Δύναμη» γραμμένο σε κάθε σελίδα. Γινόμαστε μάρτυρες μιας προβληματικής και προσβλητικής για την νοημοσύνη μας κατάστασης στην οποία μια παράταξη που αυτοαποκαλείται αριστερή προσπαθεί να εξαγοράσει ψήφους, πριν καν οριστεί ημερομηνία φοιτητικών εκλογών, παίζοντας με την αγωνία και το άγχος των φοιτητών σχετικά με τις ημερομηνίες που θα δώσουν τα μαθήματά τους. Το κρούσμα αυτό δεν μας ξενίζει γιατί σε άλλες σχολές συμβαίνει χρόνια τώρα, μόνο που οι παρατάξεις που αναλαμβάνουν το ρόλο του διαχειριστή είναι οι καθεστωτικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που γνωρίζουμε ποια συμφέροντα εκφράζουν και ποιο ρόλο επιτελούν. Πώς μια αριστερή παράταξη λοιπόν αναλαμβάνει αυτό το ρόλο, δηλαδή του διαχειριστή εντός του συλλόγου από παράρτημα της γραμματείας μέχρι και διαλυτική δύναμη των γενικών συνελεύσεων ανάλογα με τα συμφέροντά της;

Εμείς απέναντι σ’ αυτή τη λογική έχουμε να αντιτάξουμε τους αγώνες για ένα ελεύθερο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς λογικές ανάθεσης και εκπροσώπησης. Οι δυνάμεις της αριστεράς οφείλουν να μην καταντούν τραπεζάκια εξυπηρέτησης φοιτητών όπως οι καθεστωτικές παρατάξεις, αλλά να αναμετρώνται με το πώς θα σπείρουν το σπόρο της αμφισβήτησης και της ανατροπής. Όσον αφορά το πρόγραμμα της εξεταστικής κανείς δε λέει να το αγοράζουμε αλλά να δεσμευτούμε όλοι πως στην επόμενη γενική συνέλευση θα αποφασίσουμε να διανέμεται δωρεάν σε όλους τους φοιτητές.

Είμαστε πιο υποψιασμένοι απ’ όσο φαντάζονται.
Κίνηση ΑΡιστερών ΦΙλοσοφικής
Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: