Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Ιδιωτικά πανεπιστήμια από την πίσω πόρτα;;



Τα δύο τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας συνενώθηκαν εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 δηλαδή εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στο ζήτημα αυτό σημειώθηκε και μια μεγάλη νίκη του φοιτητικού κινήματος αφού τελικά η αναθεώρηση του άρ. 16 κατέρρευσε μετά την αναγκαστική «κωλοτούμπα» του ΠΑΣΟΚ που αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης λόγω της πίεσης των φοιτητών και των καταλήψεων.


Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ πάει να περάσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από την πίσω πόρτα. Πώς;; Επικαλείται την κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Αν εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία τότε τα πτυχία των Κ.Ε.Σ. (που υπάγονται μέχρι σήμερα στο υπουργείο εμπορίας...και δικαίως αφού κάνουν εμπόριο «γνώσεως» και πτυχίων) θα αναγνωριστούν ως ισότιμα με τα δικά μας.


Τι είναι όμως τα Κ.Ε.Σ. και ποια θα πρέπει να είναι η στάση μας;;

Τα Κ.Ε.Σ. είναι ιδιωτικά ιδρύματα που προσφέρουν δίχρονα ή τρίχρονα προγράμματα σπουδών επικαλούμενα συνήθως τη συνεργασία με κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Οι σπουδές στα Κ.Ε.Σ. φυσικά είναι χαμηλότατης ποιότητας, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, χωρίς ουσιαστική συνεισφορά στην κοινωνία και τους αποφοίτους τους. Με τα εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών «τιποτολογίας» που προσφέρουν, καταδικάζουν τους εξειδικευμένους αποφοίτους τους στην αιώνια εργασιακή περιπλάνηση, χωρίς κατοχύρωση δικαιωμάτων. Παράγουν δηλαδή ειδικευμένο, φτηνό προσωπικό για τις εταιρείες και τίποτα παραπάνω. Αυτή είναι η αποστολή τους: να κάνουν εμπόριο «γνώσης» και να εκπαιδεύουν ένα φθηνό ανθρώπινο δυναμικό για τις επιχειρήσεις.

Βάσει αυτής της πραγματικότητας εμείς χωρίς δεύτερη σκέψη πρέπει να απαιτήσουμε κατάργηση των Κ.Ε.Σ. αφού έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος και λειτουργούν ανταγωνιστικά με τα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτό όμως δεν φτάνει!

Στα Κ.Ε.Σ. σπουδάζουν νέοι και νέες που είτε δεν κατάφεραν να περάσουν στο πανεπιστήμιο είτε δεν κατάφεραν να περάσουν στη σχολή που ήθελαν. Τα Κ.Ε.Σ. είναι εχθροί των δημόσιων πανεπιστημίων αλλά οι φοιτητές των Κ.Ε.Σ. είναι συνάδελφοί μας που απλά δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να σπουδάσουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Αναγκάζονται λοιπόν να πληρώνουν για σπουδές που δεν τους δίνουν ούτε ουσιαστική γνώση αλλά ούτε και κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Η θέση λοιπόν «κατάργηση των Κ.Ε.Σ.» και μόνο, όπως την εκφράζει π.χ. η ΠΚΣ, είναι μια θέση που δεν παίρνει υπόψη τους χιλιάδες φοιτητές των Κ.Ε.Σ. και δημιουργεί εμφύλιο μες στη σπουδάζουσα νεολαία. Είναι μια θέση ελλιπής κι επικίνδυνη.

Εμείς λέμε ότι παράλληλα με την κατάργηση των Κ.Ε.Σ. πρέπει απαραίτητα να απαιτούμε δύο ακόμη πράγματα:

*Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξεταστικούς, οικονομικούς και ταξικούς φραγμούς ώστε να μπορούν να μην αποκλείεται η πρόσβαση κανενός στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και

Ô νιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους δηλαδή άρση των διαχωρισμών σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΚΕΣ, ΙΕΚ που δημιουργούν αποφοίτους διαφόρων ταχυτήτων, με περισσότερα ή λιγότερα εργασιακά δικαιώματα άρα και διαφορετικά συμφέροντα.

Οι φοιτητές πρέπει να ζητάμε την ενιαιοποίηση της εκπαίδευσης σε ανώτερο επίπεδο βάσει των αναγκών μας και των αναγκών της κοινωνίας. Λογικές που θέλουν τους φοιτητές πανεπιστημίων απέναντι στους φοιτητές των Κ.Ε.Σ. ή χωρισμένους με αυτούς των Τ.Ε.Ι. είναι «δεξιές» λογικές που τελικά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Με την κατάργηση των διαφόρων βαθμίδων της μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ κλπ) και τα ενιαία πτυχία ενοποιούμαστε σε μεγάλο βαθμό ως νεολαία βάσει των κοινών μας δικαιωμάτων και της κοινής μας προοπτικής. Κι αυτό είναι απαραίτητος όρος για να μπορούμε να διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει...

Κίνηση ΑΡιστερών ΦΙλοσοφικής

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση

(συμμετέχουμε στην Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: